Waarom je katers steeds erger worden naarmate je ouder wordt

Oh boy! Heb jij er ook weer last van, deze zondagmorgen?

Lees ook

Kon jij vroeger ook altijd een aantal borrels drinken en de volgende ochtend fluitend wakker worden, maar zit dit er nu echt niet meer in nu je ouder bent? De katers lijken steeds erger te worden naarmate je ouder wordt. Volgens Metro UK is dit niet alleen zo voor je gevoel, maar is het ook wetenschappelijk bewezen dat je katers erger worden naarmate je ouder wordt. Maar hoe zit dat dan eigenlijk? 

Katertje

Uit onderzoek van The Science of Us is gebleken dat katers erger worden naarmate je ouder wordt, omdat je lichaam de alcohol simpelweg minder goed kan verwerken als toen je jonger was. Als je jonger bent wordt de alcohol gemakkelijk afgebroken door de lever, waarna het wordt omgezet in een stof met de naam acetaldehyde. Daarna wordt dit afgebroken door een enzym en omgezet naar acetaat, wat vervolgens wordt omgezet in kooldioxide en water, wat de alcohol uit het lichaam laat verdwijnen. 

Ouderdom

Als je ouder wordt, blijkt de hoeveelheid van die enzymen minder te zijn, waardoor de acetaldehyde veel langer in het lichaam blijft rondhangen. Dit is geen goed teken omdat het een giftige stof is en, wanneer het langer in het lichaam zit, kan zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid en algehele ellende. Voeg daar nog het feit aan toe dat je op oudere leeftijd meer water verliest, en dus sneller uitdroogt, wat weer voor ergere kater-verschijnselen kan zorgen. Dat verklaart alles! Alsof de rimpels nog niet erg genoeg waren… 

Lees ook: Maakt witbrood écht dik?

Bron: Metro UK, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook