Waarom je even duizeling wordt als je snel opstaat

Waar komt het door? En is het iets om je zorgen over te maken? Wij hebben het antwoord voor je.

Lees ook

Bijna iedereen heeft het wel eens gehad: Je wordt eventjes duizelig als je te snel opstaat. Het duurt maar even, en daarna is het weer weg. Vraag je je toch steeds af waar het door komt en of het iets is om je zorgen over te maken? Lees dan snel verder, want wij hebben het antwoord voor je.

Duizelig

Volgens Gezondheidsnet is de naam van dit verschijnsel initiële orthostatische hypotensie. In andere woorden betekent dit dat je een plotselinge lage bloeddruk hebt op het moment dat je rechtop staat. Volgens hen zou het komen omdat je bloed door de zwaartekracht snel naar beneden zakt. De bloeddruk zou dalen omdat het je hart minder bloed aangevoerd krijgt op het moment dat het bloed richting je benen wordt gedrukt. Hierdoor word je even duizelig, maar het lichaam zou zich daarna snel herstellen. 

De oplossing

Heb je hier vaak last van? Dan kun je er misschien wel iets aan doen. Gezondheidsnet meldt dat je in ieder geval rustiger op moet staan. Ook moet je voldoende water drinken. Als je er vaak last van hebt óf als je het gevoel hebt dat het een andere oorzaak zou kunnen hebben, neem dan in alle gevallen contact op met een arts. 

Lees ook: 5x grappige feiten die hardlopers herkennen

Bron: Gezondheidsnet, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook