Doe je eindexamen? Dan helpen energiedrankjes niet

Maar dít is wat je wél gaat helpen!

Lees ook

De eindexamens zijn weer begonnen, en op dit moment moeten ongeveer 200.000 eindexamen-studenten weer buffelen in de gymzalen om dat felbegeerde papiertje te scoren. Dit brengt natuurlijk veel stress met zich mee, en wordt er dan ook van alles uit de kast gehaald om de examens te kunnen halen. Er wordt urenlang gestudeerd en ook de nodige uurtjes slaap schieten er soms bij in. Grijp jij daarom snel naar een energiedrankje om toch wakker te blijven? Dat is niet zo’n goed idee! Expert vertellen waarom dit niet werkt en wat je veel beter wél kunt nemen om alert te blijven. 

Energiedrankjes

Volgens diëtist Stephanie Supprian werkt zo’n energiedrankje averechts. “Als studenten merken dat ze moe worden, grijpen ze naar energiedrankjes met veel suiker. Maar het effect op de concentratie is maar van heel korte duur. Je bloedsuikerspiegel stijgt snel, maar daalt ook weer net zo hard. Je lijf vindt dat heel vervelend en schreeuwt alweer snel om meer suiker. Maar daarmee krijg je je bloedsuikerspiegel niet op niveau.”   

Beter alternatief

Wat kun je dan beter nemen om alert te blijven? Ook daar weer Stephanie het antwoord op. “Neem dan liever eiwitrijke producten. Die bevatten veel bouwstoffen voor de hersenen en houden de bloedsuikerwaarde stabiel. Dat helpt om je te concentreren.” Als voorbeeld noemt ze bananen, noten, avocado en kwark, waarin goede vetten en vitamines zitten.

Eindexamen

Volgens Stephanie is het ook goed om iets te eten mee te nemen als je eindexamen hebt. Het is, volgens haar, namelijk goed om steeds ergens op te kauwen. Neem bijvoorbeeld kauwgum mee. “Daardoor wordt het bloed beter naar de hersenen gestroomd en dat bevordert de prestaties.” 

Dat is nog eens goed om te weten. Iedereen heel veel succes gewenst bij de eindexamens namens het hele team van Happy in Shape! 

Lees ook: In welke mate gaan vitamines verloren bij het opwarmen van je eten?

Bron: RTL Nieuws, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook