Wat is Ghee en is het echt beter dan boter?

Ghee wordt al eeuwen gebruikt in India en is multi-inzetbaar. Bakken, smeren, drinken: Ghee kan overal bij.

Lees ook

Ghee wordt al eeuwen gebruikt in India en de Ayurvedische keuken, en wordt ook in verschillende diëten toegepast, zoals het Paleo-dieet. Tegenwoordig wordt Ghee ook steeds vaker in Nederland gebruikt, maar wat ís Ghee eigenlijk? Daar hebben wij nu eindelijk het antwoord op. 

Opwarmen

Ghee is eigenlijk geklaarde boter waarbij alle eiwitten en zouten zijn opgelost. Bij deze geklaarde boter wordt ongezoute boter langzaam tot een hoge temperatuur gebracht, waardoor de vaste melkbestanddelen van het eindproduct worden gescheiden. Als de melkbestanddelen gescheiden zijn, wordt de overgebleven boter gesmolten tot alle vocht is verdampt en het product iets bruinig tot geel wordt.

Voordelen

Het voordeel is dat het dan dus geen lactose meer bevat, en het dus ook gegeten zou kunnen worden door mensen met een lactose-intolerantie. Daarnaast is Ghee heel goed geschikt om op hoge temperaturen te verhitten omdat de melkbestanddelen er nu uit zijn gehaald. Het kan dus prima gebruikt worden om mee te bakken en te braden zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Volgens expert Saskia Ommen kan Ghee voor langere tijd buiten de koelkast worden bewaard, mits het in een goed afgesloten verpakking bewaard wordt. 

Meer informatie? Bekijk onderstaand filmpje. 

Lees ook: Geniale en makkelijke eyeliner truc die iedereen kan doen

Bron: Myrecipes, Saskia van Ommen, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook