4 manieren waarop seks invloed heeft op de hersenen

Vanavond dus maar extra vroeg samen onder de lakens duiken?

Lees ook

Seks: het is een vak apart. Hoewel we eerder alle mogelijke aspecten van seks bespraken (zie hier, hier, en hier), gaan we het nu hebben over de invloed van seks op de hersenen. Dokter en hoogleraar psychologie Barry R. Komisarukr van de Rutgers University in Newark, New Jersey heeft er onderzoek naar gedaan. Naar eigen zeggen was dit niet het meest makkelijke onderzoek, omdat mensen -bijvoorbeeld- moesten masturberen in een MRI-machine. Toch zijn er heel wat feiten over seks en de hersenen naar voren gekomen in het onderzoek. We lichten de vijf belangrijkste punten even voor je uit.

1. Seks werkt als een drug 

Seks geeft mensen een goed gevoel, en daarom willen we het ook blijven doen. Volgens de onderzoekers is het plezier van seks zo groot omdat er dopamine vrijkomt. Dit is een neurotransmitter die het beloningsgedeelte van je hersenen activeert en je dus een goed gevoel geeft. Dopamine is ook één van de chemische stoffen waar mensen high van worden als ze bepaalde soorten drugs gebruiken.

2. Seks kan je ontspannen 

Ook is uit de onderzoeken gebleken dat seks het stressniveau kan verlagen. Dit heeft alles te maken omdat het je bloeddruk verlaagt, waarna de stress dus automatisch minder wordt. 

3. Seks kan werken als pijnstiller 

Het is natuurlijk een klassiek excuus voor veel vrouwen: ‘Ik heb hoofdpijn.’ Maar uit een Duitse studie is gebleken dat 60% van de deelnemers die migraine had tijdens de seks gedeeltelijk of volledig verlost te zijn van de migraine. Vanaf nu is hoofdpijn dus geen excuus meer, dames! 

4. Seks is goed voor je geheugen 

Tijdens een onderzoek uit 2010, waarbij stellen één keer per dag gedurende veertien dagen seks hadden, is gebleken dat de zenuwcellen in de hippocampus aanzienlijk zijn gaan groeien. Dit deel van je hersenen wordt geassocieerd met je geheugen. Het zou dus goed kunnen dat het geheugen dus beter wordt als je vaak seks hebt. 

Lees ook: Zo zien de billen van Kim Kardashian er zonder photoshop uit

Bron: Health, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Door deze 5 reis-hacks bespaar je veel geld tijdens je vakantie

Door deze 5 reis-hacks bespaar je veel geld tijdens je vakantie

Ben jij in je hoofd al bezig met zomervakantie? Dan zijn deze tips voor jou vast een lot uit de loterij!
'Ik slikte 200 laxeerpillen per dag'

Claudia: ‘Ik slikte 200 laxeerpillen per dag’

Dat ene pilletje per dag werden er al snel meer...