Is het eigenlijk wel slim om minder koffie te drinken?

Drink je (nog) geen koffie? Volgens deze onderzoekers zou je er nu gelijk mee moeten beginnen!

Lees ook

Langere tijd staat koffie al in een negatief daglicht. Uit verschillende onderzoeken bleek dat koffie uitdroogt, veel stresshormonen aanmaakt, zorgt voor meer vetopslag, de bloeddruk verhoogt en je libido verlaagt. Toch is er nu een interessante tegenbeweging gaande. Volgens Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit, is het merendeel van deze beweringen gebaseerd op fabels. Zij zegt dat je júíst koffie zou moeten drinken voor een optimale gezondheid. Volkskrant publiceerde haar beweringen. 

Onderzoek

Zij beweert dat koffie helemaal niet uitdroogt, maar dat het slechts de blaas prikkelt, waardoor je sneller moet plassen, maar geen grotere hoeveelheden. Wel geeft zij toe dat koffie de bloeddruk verhoogt, maar zegt dat dit ongeveer gelijk staat aan het effect van een trap oplopen of een sprintje trekken naar de bus. Dan komen we op de pluspunten van koffie, volgens Geleijnse. Zij beweert dat koffie waanzinnig goed is voor het hart. Kort geleden heeft zij een onderzoek afgerond waaruit is gebleken dat mensen die een hartinfarct hebben gehad, door koffie drinken 10% minder kans hebben om te overlijden. Het is niet precies duidelijk waar dit door komt. 

Pluspunten

Ook beweert zij dat het onderzoek heeft aangetoond dat koffiedrinken het risico op diabetes vermindert en dat koffie de beste vriend zou zijn van je lever. Het zou namelijk beschermen tegen levercirrose. Ook hebben koffiedrinkers, volgens haar, minder vaak last van galstenen én heeft koffie een positief effect op de ziekte van Parkinson. Dit omdat de cafeïne een positief effect heeft bepaalde receptoren in de hersenen, waardoor de motorische activiteit verhoogd zou kunnen worden. Astma? Volgens Geleijnse verbetert de luchtwegfunctie al tot 4 uur na het drinken van koffie. 

Of het waar is, durven we niet met zekerheid te zeggen. Evengoed zijn het een aantal leuke feitjes, toch? Lees het hele artikel van de Volkskrant hier

Lees ook: Bewezen: Je geniet meer van dingen als je er een foto van maakt

Bron: Volkskrant, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook