Bewezen: Je geniet meer van dingen als je er een foto van maakt

En ja, dus ook van je eten!

Lees ook

Misschien heb je wel eens het idee gehad dat het plezier in alledaagse activiteiten verpest kan worden op het moment dat je overal foto’s van wilt maken. Dit is echter absoluut niet het geval. Onderzoek, dat is gepubliceerd in de American Psychological Association, bewijst dat mensen die foto’s nemen van hun ervaringen, meer van deze dingen genieten dan mensen die er geen foto van maken. Dit geldt ook voor je eten en de food pic’s!

Fotograaf in de dop 

Voor het onderzoek, dat uiteindelijk ook is gepubliceerd in Journal of Personality and Social Psychology, hebben dokter Kristin Diehl van de University of Southern California en haar collega’s negen experimenten uitgevoerd bij 2.000 deelnemers. Dit gebeurde in het lab, maar ook in het veld. Hierbij onderzochten ze hoe het maken van foto’s invloed zou hebben op het ‘plezier-gehalte’ van een activiteit.

Genieten geblazen

De groepen moesten allemaal verschillende activiteiten doen, bijvoorbeeld een bustour of een romantisch diner, waarbij de ene helft een foto moest maken van de activiteit, en de andere helft niet. Achteraf moesten alle deelnemers op een vragenlijst invullen hoeveel plezier ze hadden gehad bij elke activiteit. Hieruit bleek dat de mensen die foto’s namen van de activiteiten en het voedsel, er achteraf meer plezier van hebben gehad dan de mensen die geen foto namen. Daarbij kwam ook nog eens dat de mensen die foto’s hadden genomen, meer betrokken waren bij de activiteit die ze hadden gedaan. Wellicht omdat het maken van foto’s hen meer bewust maakte van de situatie.

Heb jij dus een lekker of mooi gerecht voor jezelf gemaakt, of ben je lekker aan het eten in een restaurant? Maak dan vooral een foto van je gerecht, want dan kun je er nog heel lang en bewust van nagenieten! 

Lees ook: 5x De grootste gezondheids-fabels allertijden

Bron: Sciencedaily, Beeld: iStock

 

Laatste nieuws

Zie ook