Onderzocht: Dít dier kan virussen doden

Zijn griep en verkoudheid binnenkort verleden tijd dankzij dit beestje?

Uit onderzoek, dat is gepubliceerd op Eurekalert, is gebleken dat het slijm op de huid van de Zuid-Indische kikker verschillende virussen kan zou kunnen doden. Dit is een grote ontdekking van de onderzoekers van het Emory Vaccine Center en het Rajiv Gandhi Center for Biotechnology in India. Zijn griep en verkoudheid binnenkort verleden tijd dankzij dit beestje?

Antivirus

Het was al algemeen bekend dat de huid van een kikker speciale stoffen (peptiden) bevat die hen beschermd tegen bacteriën van buitenaf. Het onderzoeksteam heeft nu ontdekt dat deze stoffen ook een antivirus zijn. Deze antivirus zou nog wel eens handig kunnen zijn als er geen vaccinaties voor een bepaald virus beschikbaar zijn of als virussen immuun worden voor een bepaald antivirus. 

De onderzoekers hebben één van deze antivirus peptiden geïdentificeerd als urumin. Urumin zit verscholen in de huid van de kikker en komt alleen te voorschijn als de kikker in aanraking komt met een virus, en er dan alles aan doet om deze tegen te gaan. Het onderzoeksteam is nu bezig of de stof ook hulp zou kunnen bieden bij mensen, en dan voornamelijk tegen het Zika-virus. 

Meer lezen? Klik hier voor de hele publicatie van het onderzoek. 

Lees ook: Hoeveel calorieën verbrand je met schoonmaken?

Bron: Eurekalert, Beeld: iStock

 

 

Laatste nieuws