Is speltbrood echt gezonder dan gewoon tarwebrood?

Wij hebben dan eindelijk het antwoord voor je gevonden. Lees snel verder ->

Lees ook

Is speltbrood gezonder dan gewoon tarwebrood? Dit is een vraagstuk waar men anno 2017 regelmatig mee in aanraking komt. Het Voedingscentrum maakt hier nu voor eens en voor altijd een einde aan, want zij hebben eindelijk het antwoord op deze kwestie. En wat blijkt: Volgens het is speltbrood even gezond als tarwebrood. 

Het Voedingscentrum

Volgens het Voedingscentrum komen tarwe en spelt uit dezelfde granenfamilie, en bevatten dan ook beiden ongeveer evenveel van de voedingsstoffen koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Daarnaast zijn beide graansoorten, volgens hen, even licht verteerbaar en bevatten ze ook beiden gluten. Soms zouden er kleine verschillen in de voedingsstoffen kunnen zitten omdat de granen op een andere manier zijn verbouwd. Het weer, de temperatuur en de grond spelen hierbij een rol. 

De tegenhanger 

Volgens Gezondheidsnet zit er ook inderdaad niet veel verschil tussen de graansoorten. Wel komen zij met een andere, interessante bewering. Volgens hen is er de afgelopen jaren veel ontwikkeling geweest naar tarwe en hoe deze korrel sneller en met grotere hoeveelheden op de markt kan komen. Uit onderzoek van de Wageningen University is gebleken dat er door deze veredeling aanzienlijk minder voedingsstoffen in de oudere en gangbaardere granen, zoals tarwe, wordt aangetroffen. Voornamelijk eiwitten zijn niet meegegroeid, terwijl het aantal calorieën wel gelijk is gebleven. Volgens Gezondheidsnet zou dit gelden voor tarwebrood en óók de volkoren variant. 

Omdat spelt tot op heden minder populair is, is er nog geen veredeling bij deze graansoort geweest. Hierdoor bevat het nog alle voedingsstoffen zoals het er oorspronkelijk in zou zitten, volgens Gezondheidsnet. Daarbij komt ook dat speltbrood meestal bij echte bakkers wordt gebakken, en er daarom dus minder conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd, waardoor het gezonder zou kunnen zijn en ook lekkerder zou kunnen zijn. 

Lees ook: Wat het eten van één avocado per dag met je lichaam doet

Bron: Het Voedingscentrum, Gezondheidsnet, Beeld: iStock

 

Laatste nieuws

Zie ook