Zo ontdooi jij je eten op de beste manier

En nee, dat is NIET in de magnetron!

Lees ook

Als je laat thuis bent en het druk hebt, is het altijd handig als er nog een maaltijd in de diepvries ligt. Maar ontdooi jij die eigenlijk wel goed? Veel mensen doen het namelijk fout.

Ontdooien

Meestal haal je een stukje vlees ruim van tevoren uit de diepvries en laat je het ontdooien in de koelkast. Toch? Nou, zo moet het dus niet. Als je je eten gezond en lekker wil houden, moet je water gebruiken. Wetenschapper Susanne Ekstedt van het technisch onderzoeksinstituut van het Zweedse Götenborg legt uit hoe het moet: “Stop je eten in goed afgesloten plastic en dompel het onder in water. Gebruik koud water van de kraan. Je maaltijd zal sneller ontdooien, waardoor het beter zal smaken. Wetenschappers weten dit al lang, maar de meeste mensen zijn zich hier niet van bewust.” 

Geen magnetron

Ook Bjørg Egelandsdal, een Noorse professor, zegt dat voedsel ontdooien in de koelkast geen enkele wetenschappelijke ondersteuning kent: “Mensen denken dat dit de meest hygiënische manier is en dat zo het risico op voedselvergiftiging daalt. Maar het is beter om je voedsel in water te laten ontdooien, zeker als je van plan bent het meteen te verwerken.” Nog één tip: gebruik nooit de magnetron! Zo beschadig je je vlees. Ook zou het vitaminen en mineralen in je groenten kapot maken én zou de magnetron schadelijke stralingen kunnen afgeven. 

Lees ook: Waarom je zo snel boos wordt als je honger hebt

Bron: Mirror, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook