Waarom vrouwen vaker koude voeten hebben dan mannen

Is dit je ook wel eens opgevallen? Hier komt het door ->

Valt het jou ook wel eens op dat jij veel vaker kouden voeten hebt dan je vriend? En vindt hij het ook altijd vervelend als je je koude voeten weer tegen zijn benen legt om op te warmen? Dat is niet zo gek, want uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vrouwen veel vaker koude voeten hebben dan mannen. Maar waarom is dat eigenlijk? Proefkonijnen deed er onderzoek naar en geven je het antwoord. 

Hormonen

Het komt allemaal door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dit hormoon bepaalt in het vrouwelijke lichaam of de haarvaten worden afgesloten. Deze haarvaten zijn op hun beurt weer verantwoordelijk voor de warmtetransport door het lichaam. Als het koud is, sluiten die haarvaten zich af, zodat de warmte zich onttrekt uit de handen, voeten en het gezicht en zich verplaatst naar de vitale organen, zoals het hart en de longen. Bij vrouwen gebeurt dit dus sneller dan bij mannen.

Vet

Bij zwangere vrouwen is dit volgens Proefkonijnen nog vaker het geval, omdat het lichaam de warmte onttrekt uit de voeten en handen om het kindje warm te houden. Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen meer lichaamsvet dan mannen. Dit vetlaagje zorgt ervoor dat je de warmte wel vasthoudt, maar minder goed opneemt van buitenaf. 

Lees ook: Wat een voedingsdeskundige op een dag eet

Bron: Proefkonijnen, Beeld: iStock

Laatste nieuws