7 simpele tips om stress onmiddellijk te verlagen

Want stress is een aanslag op je lichaam... En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Lees ook

Zie jij door de bomen het bos niet meer en heb je erg veel stress? Je bent niet de enige. Omdat we (hier) eerder al schreven dat stress ontzettend slecht is voor je lichaam, en wat stress met je lichaam doet, hebben we nu een handige lijst gemaakt met makkelijke ontspanningstips. Zennnnn! 

1. Zet wat rustige muziek op
Er zijn vrij veel onderzoeken die aantonen dat muziek kan helpen tegen stress. Zo blijkt dat klassieke muziek kan helpen om sneller in slaap te vallen (wat door de stress nog wel eens bemoeilijkt kan worden) en kan rustige muziek helpen om minder angstig te zijn én zorgen voor een lagere bloeddruk.

2. Bel eens met een vriendin of kijk een grappige film
Om even je hart te luchten over die vervelende baas die veel te veel van je vraagt, of die ene collega die je continu dwarszit. Kunnen jullie er even samen om lachen en da’’s extra fijn, want uit onderzoek blijkt dat lachen de fysieke effecten van stress (zoals vermoeidheid) kan verminderen. Even geen zin om te praten? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een hele grappige film opzetten!

3. (Even) Sporten
Deze heb je vast eerder gehoord, maar toch: sporten is hartstikke goed tegen stress. Krijg je bij het idee nog meer stress omdat het allemaal niet meer op je to-do-list past? Even kort bewegen kan ook al wonderen doen. Waarom? Als je gaat sporten maak je het stofje endorfine aan, dat voor een geluksgevoel zorgt. En handig om te weten: als je sport houd je minder tijd over om te piekeren.

4. Drink thee
Uit onderzoek blijkt dat een kop zwarte thee tot lagere stressniveaus leidt en zorgt voor extra ontspanning. Daarnaast is kamillethee ook al jarenlang een favoriet als het gaat om ontspanning. 

5. Neem een warm bad
Eerder deze week schreven we al dat een uur in een warm bad evenveel doet als sporten, maar dat is niet het enige voordeel van een warm bad. Door de stress kunnen je spieren vast gaan zitten, waardoor je er erg last van kunt krijgen. Een warm bad kan hier de oplossing bieden. Door de warmte komen de spieren namelijk los en wordt ook je geest ontspannen. Een beetje lavendelolie in bad en jij bent binnen no time weer helemaal zen. 

6. Geef iemand een dikke knuffel
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat knuffelen met iemand (of een huisdier) enorm goed helpt om je stressniveau én de bloeddruk en hartslag te verlagen. Spread the love! 

7. Schrijf het van je af
Een dagboek bijhouden werkt rustgevend, omdat je even al je gedachten op een rijtje kunt zetten. Daarnaast kan het maken van een to-do-lijstje ook helpen om je hoofd leeg te maken, omdat je je taken dan niet de hele tijd zelf hoeft te onthouden. 

Benieuwd hoe je stress kunt herkennen? Alles over de symptomen lees je hier

Bron: Marie Claire, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Door deze 5 reis-hacks bespaar je veel geld tijdens je vakantie

Door deze 5 reis-hacks bespaar je veel geld tijdens je vakantie

Ben jij in je hoofd al bezig met zomervakantie? Dan zijn deze tips voor jou vast een lot uit de loterij!
'Ik slikte 200 laxeerpillen per dag'

Claudia: ‘Ik slikte 200 laxeerpillen per dag’

Dat ene pilletje per dag werden er al snel meer...