Dit gebeurt er 30 seconden voor je doodgaat

De theorie van 'het licht aan het eind van de tunnel zien', kan zomaar eens waar zijn. Tenminste, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Wat je precies ziet of meemaakt vlak voordat je doodgaat? De theorie van ‘het licht aan het eind van de tunnel zien’, kan zomaar eens waar zijn. Tenminste, zo blijkt uit een recent onderzoek, meldt Grazia.

Onderzoek

Voor het onderzoek ontleedde Cameron Shaw het (aan de wetenschap gedoneerde) brein van een vrouw om te weten te komen wat zij doormaakte vlak voor haar dood. Daaruit kwam naar voren dat de laatste dertig seconden van iemands leven opgedeeld kunnen worden in intervallen van tien seconden. Dit komt doordat de bloedtoevoer naar ons brein van onderuit komt en meestal dus ‘van boven naar beneden afsterft’.

Verdwijnen

Volgens Cameron zijn het onze meest menselijke eigenschappen die als eerste verdwijnen. “Ons zelfbesef, onze zin voor humor en de mogelijkheid om vooruit te denken, verdwijnt binnen de eerste tien à twintig seconden. Daarna, als de golf van bloedeloze hersencellen zich verspreidt, worden ook onze geheugen- en taalcentra geraakt tot we alleen nog met een kern achterblijven.

Licht aan het eind van de tunnel

‘Het licht aan het eind van de tunnel zien’, is volgens de onderzoeker letterlijk mogelijk. “We weten uit ervaring dat er plotseling tunnelvisie kan ontstaan wanneer je de bloedtoevoer naar het brein verliest. Het eerste wat je merkt wanneer je flauwvalt, is het nauwer worden van je zicht, gevolgd door zwart. Je zou kunnen argumenteren dat de dood zich op dezelfde manier inzet omdat dezelfde mechanismen werken en het een onderbreking is van de bloedstroom naar de hersenen.”

Bijna-doodervaring

“Ik heb ooit een instructeur gehad in neurowetenschap die een bijna-doodervaring had en uit zijn lichaam getreden was”, vertelde Cameron aan Vice. “Ze probeerden hem te reanimeren en hij zei dat hij daarop had toegekeken. Toen hij weer wakker was vertelde hij iedereen wat hij gezien had, maar van alles wat hij vertelde was er niets daadwerkelijk gebeurd.” De verklaring? “Het brein kan een visuele wereld rondom je creëren die heel erg lijkt op de realiteit maar die dat in werkelijkheid niet is, omdat je eigenlijk blind bent.”

Lees ook: Door dít te drinken verminder je de kans op alzheimer en dementie

Bron: Grazia.nl, Beeld: iStock

Laatste nieuws