Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te veel eiwitten eet

Wow, wist jij dit?

Lees ook

Eet jij erg veel eiwitten? Volgens het Voedingscentrum is het niet aangetoond dat dit voor een gezonde volwassene schadelijk is voor de gezondheid. Voor de zekerheid hanteren zij een bovengrens van 25 energieprocent, wat inhoudt dat er maar een kwart van de calorie-inname uit eiwitten mag komen. Toch kun je aan wat lichamelijke ongemakken merken dat je teveel eiwitten hebt ingenomen. Maar waar merk je nu aan dat je teveel eiwitten eet? We maken een top 3. 

1. Je nieren hebben eronder te lijden 

Als je veel eiwitten eet, krijg je automatisch ook een bijstof van stikstof binnen die door je nieren afgebroken moet worden. Bij normale hoeveelheden eiwitten zou je dit gewoon uit kunnen plassen, maar wanneer je te veel eiwitten eet, moeten je nieren veel harder werken. Hoewel het niet door het Voedingscentrum wordt bevestigd, zou het volgens Men’s Health uiteindelijk voor nierbeschadiging kunnen zorgen. 

2. Je gaat vies uit je adem ruiken 

Als je je koolhydraten gaat schrappen, en je vet gaat verbranden, komt je lichaam als het ware in een bepaalde staat: de Ketose. Als je het vet verbrandt, produceert je lichaam ketonen. Door deze stof gaat je adem vies ruiken. Het komt van binnenuit, dus je kunt er niet veel aan doen.  

3. Je darmen raken van streek 

Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn goed om spieren te kweken, maar bevatten verder weinig vezels. Het kan dus gebeuren dat je darmen hiervan van streek raken. Zorg daarom wel voor een gevarieerd dieet met veel groenten en fruit om de balans te bewaren. 

Lees ook: Last van een zomertijd-jetlag? Zo om je er snel vanaf 

Bron: Voedingscentrum.nl, Men’s Health, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook