Last van een zomertijd-jetlag? Zo om je er snel vanaf

Naar verluidt is het helemaal niet moeilijk om je biologische klok te resetten!

Lees ook

Het zal je niet ontgaan zijn: De klok is van zaterdag- op zondagnacht een uur vooruit gegaan richting de zomertijd. Dat betekende dat je die nacht een uur korter hebt kunnen slapen. Ben je sindsdien nogal moe? Dan kan het zo zijn dat je last hebt van een zomertijd-jetlag. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt echter dat het resetten van je biologische klok eigenlijk heel makkelijk is. 

Resetten

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen ondervroegen zo’n vijftigduizend mensen over hun slaappatronen, biologische klok en hun reactie na het vooruitzetten van de zomerklok. Uit dit onderzoek is vervolgens gebleken dat avondmensen veel meer last hebben van het verzetten van de klok dan ochtendmensen. Deze verstoring, die ook wel de zomertijd-jetlag wordt genoemd, duurde bij avondmensen dan ook echt een aantal dagen.

Onderzoek 

Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Colorado is het erg makkelijk om weer van je zomertijd-jetlag af te komen. Het is niet de wekker die wonderen doet, maar een week kamperen zonder elektriciteit zou het wondermiddel zijn. Bij dit onderzoek was te zien dat het slaapritme van de avondmensen erg snel verschoof. Na die week kamperen vielen zij gelijk met de ochtendmensen in slaap, en stonden ze tegelijk met zonsopgang weer op. Hoofdonderzoeker Kenneth Wright: “In de moderne wereld met al het kunstmatige licht is er veel ruimte voor verschillende slaappatronen. Maar wanneer we alleen nog worden blootgesteld aan natuurlijk zonlicht lopen de slaapritmes van mensen al snel ongeveer gelijk.”

Kun jij maar niet wennen aan dat uurtje minder slaap? Pak dan je tent en ga er lekker op uit! 

Lees ook: Dit zeggen je nagels over je gezondheid

Bron: Volkskrant, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook