Waarom buiten sporten beter is voor je gezondheid

Trek je sportoufit maar alvast aan.

Lees ook

De lente is officieel begonnen en het zonnetje schijnt dan ook heerlijk buiten. De sportschool kan worden ingeruild voor de buitenlucht, want vanaf nu heb je écht geen excuses meer. Naast dat je je kleurtje ook nog eens summerproof maakt door met dit weer buiten te gaan sporten, heeft het ook nog eens voordelen voor je gezondheid.

Motivatie

Leg je laptop maar weg, want Netflixen doen we later wel weer. Het is nu tijd om van het mooie weer te genieten en als je daar ook nog eens slanker door kan worden, is er helemaal geen reden meer om binnen te blijven. Mocht je toch nog wat meer motivatie nodig hebben, lees dan vooral onderstaande punten even door. En trek ondertussen alvast je meest fashionable sportkleding aan.

 1. Je verbrandt meer calorieën in de buitenlucht

Jezelf in het zweet werken op de loopband is op zich prima, maar uit een onderzoek van Harvard blijkt dat je in de buitenlucht tien procent meer verbrandt door de weerstand van de wind. Maar dat is niet het enige, want ook je gewrichten zijn hier een stuk blijer mee. Door de harde en platte ondergrond van de loopband, oefent er meer druk op je knieën en gewrichtsbanden. Reden genoeg dus om naar buiten te gaan.

2. Het is goed voor je zelfvertrouwen

Of je nou een goed gevoel wil hebben of een belangrijke presentatie op je werk hebt, een flinke wandeling doet wonderen voor je zelfvertrouwen. Sportschoenen aan en gaan!

3. Je vitamine D blijft op peil

Volgens National Institutes of Health is het allemaal niet zo moeilijk om je vitamine D op peil te houden. Als je twee keer per week 5 tot 30 minuten actief in de buitenlucht bent, zit je al goed. Ga een rondje joggen, doe wat rek- en strekoefeningen in het park en als je dit ook nog eens tussen 11:00 en 15:00 uur doet, ben je helemaal goed bezig. Belangrijk is wel om niet vol in de zon te sporten en altijd genoeg water te drinken.

4. Het houd je warm

Sporten in warm weer zorgt ervoor dat je lichaam beter op temperatuur blijft. Ook helpt het je hart meer bloed naar je spieren te pompen.

5. Je zal het langer volhouden

Volgens een onderzoek van het Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity houd je het veel langer vool als je de crosstrainer inruilt voor een paar rondjes om je woonwijk heen. Je zou zelfs 250 calorieën extra verbranden. Daarnaast heb je in de sportschool vaak hetzelfde uitzicht – die knappe spierbundels beginnen op een gegeven moment ook een beetje te vervelen – en in de buitenlucht weet je nooit wat je tegenkomt.

Lees ook: Met deze simpele oefeningen heb jij in no time killer abs

Bron: Men’s Health Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook