Zo zorgt intervaltraining ervoor dat je langer jong en gezond blijft

Het is nooit te laat om te beginnen!

Lees ook

Intervaltraining kan dé manier zijn om langer jong te blijven, blijkt uit nieuw onderzoek. Dat komt doordat de intensieve trainingsmethode je cellen stimuleert om meer eiwitten aan te maken en dit zorgt ervoor dat het verouderingsproces langzamer gaat.

Dat blijkt uit een studie die dinsdag gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism. Volgens hoofdonderzoeker Sreekumaran Nair is High Intensity Interval Training (ofwel HIIT) – een training waarbij je korte intensieve periodes van beweging afwisselt met gemiddelde beweging – goed tegen veroudering.

Voor de studie werden jonge deelnemers tussen de 18 en 30 jaar getest, maar ook deelnemers tussen de 65 en de 80 jaar. Zij werden gemixt en in drie groepen opgedeeld met allemaal een ander trainingsprogramma voor drie maanden: HIIT, krachttraining, of cardio én krachttraining.

Resultaten

Uit de resultaten bleek dat alle vormen van sport de gezondheid en fitheid bevorderde. Zo hadden alle deelnemers bijvoorbeeld minder kans op diabetes. Toch zorgde HIIT voor de meeste voordelen. Zo waren mensen uit die groep gevoeliger voor insuline, wat betekent dat suikers en koolhydraten sneller worden omgezet in energie.

Ook maakten de deelnemers uit de HIIT-groep meer eiwitten aan in hun lichaam, wat helpt bij spiergroei. Terwijl de eiwitproductie meestal minder wordt naarmate je ouder wordt, werd het in sommige gevallen juist meer bij deelnemers uit de HIIT-groep. En dat zorgde ervoor dat hun lichaam jonger bleef. HIIT-training kán dus weleens de truc zijn om jong en fit te blijven.

Lees ook: Met deze simple oefeningen heb jij in no time killer abs >

Bron: CNN | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook