Wow: Het is gevaarlijk om op je rechterzij te slapen

Ben jij of ken jij iemand die dit doet? Dan ben je vanaf nu een gewaarschuwd mens!

Lees ook

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door. Dat is een flink deel, en daarom is het ook de bedoeling dat je dit goed doet. Niet alleen met een goed bed, matras en kussen, maar ook een goede slaaphouding is essentieel. Uit recent onderzoek, dat is gepubliceerd in de Journal of Clinical Gastroenterology, is gebleken dat het ongezond is om op je rechterzijde te slapen, en het juist goed voor je gezondheid is om op je linkerzijde te slapen. Huh? 

Left, right?

Volgens Snuggerd zou je om de volgende redenen nooit op je rechterzijde mogen slapen: 

– Het heeft een negatief effect op de lymfedrainage 

De afvalstoffen worden aan de linkerkant van het lichaam door de lymfe vervoerd, wat positief wordt ondersteun door het liggen op de linkerzijde. 

– Het heeft een negatief effect op het hart 

Volgens Snuggerd is het voor je lichaam makkelijker om bloed door je lichaam te vervoeren als je op je linkerzijde ligt, omdat de aorta naar links is gebogen. Op het moment dat je op je rechterzijde slaapt, zou het bloed dus eigenlijk bergopwaarts gepompt moeten worden. 

– Het geeft je meer opkomend maagzuur 

Als je op je rechterzijde ligt, ligt de maag volgens Snuggerd in een omgekeerde positie, waardoor er meer brandend maagzuur naar boven komt dan wanneer je op je linkerzijde ligt. Bekijk in onderstaand filmpje hoe dat eruit ziet. 

– Het legt druk op de organen 

De maag en de alvleesklier bevinden zich aan de linkerkant van het lichaam. Als je op je rechterzijde gaat liggen, moet het lichaam tegen de zwaartekracht in gaan werken. Dit staat volgens Snuggerd het goed functioneren van de organen in de weg. 

– De mild wordt verhinderd 

Als je op je linkerzijde ligt, kan de mild alle afvalstoffen makkelijk vervoeren door het lichaam, maar als je op je rechterzijde wordt dit proces volgens Snuggerd moeizamer volbracht. 

Bekijk het filmpje hieronder voor een duidelijke uitleg. 

Lees ook: Bewezen: Een uur minder slaap kan zorgen dat je ziek wordt 

Bron: Snuggerd, Facebook, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook