Mensen die vrijwilligerswerk doen zijn gezonder én betere werknemers

En dit is waarom.

Lees ook

Er zijn mensen die zich hard inzetten voor de samenleving en volop vrijwilligerswerk doen. Uit onderzoek van de Universiteit Ghent blijkt dat het wel eens een heel goed teken kan zijn als je regelmatig vrijwilligerswerk op je neemt. Vrijwilligers zouden namelijk gezonder en betere werknemers zijn.

Wetenschappers van de Belgische universiteit analyseerden data van meer dan veertigduizend Europeanen. Uit de resultaten bleek dat vrijwilligers zo gezond zijn als niet-vrijwilligers die 5(!) jaar jonger zijn. Dit betekent dat ze een betere gezondheid hebben dan mensen die nooit vrijwilligerswerk doen.

Verklaring

Dit verschil kan verklaard worden door een aantal factoren. Zo hebben vrijwilligers vaak gemiddeld een hoger inkomen, en dat wordt geassocieerd met een betere gezondheid. Daarnaast zou vrijwilligerswerk het gevoel van eigenwaarde en doeltreffendheid verhogen, net als de hoeveelheid sociale contacten. Ook de fysieke en cognitieve activiteiten worden door vrijwillige taken vergroot en tot slot zouden er tijdens de activiteiten ook bepaalde hormonen in het lichaam aangemaakt worden, die ervoor zorgen dat je minder stress hebt en minder snel ontstekingen krijgt.

Lees ook: Waarom getrouwde koppels gelukkiger zijn >

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook