Waarom je je moe voelt totdat je daadwerkelijk wil slapen

Irritant!

Lees ook

Je kent het wel: dat moment dat je een superspannende tv-serie aan het Netflixen bent, maar je ogen zo vaak dichtvallen dat je besluit om te stoppen met bingen en te gaan slapen. Eenmaal je laptop ingeklapt ben je ineens klaarwakker. Irritant! 

Volgens slaapspecialist Philip Gehrman kan dat komen doordat je je lichaam onbewust aanleert om wakker te blijven. Tegen Time zegt hij: “Als je een goede slaper bent, dan ga je iedere nacht in bed liggen en val je direct in slaap. Daarom zorgt in bed liggen bij hen automatisch voor een slaperig gevoel”. Mensen die echter vaak wakker zijn in bed (bijvoorbeeld doordat ze Netflixen), creëren juist het tegenovergestelde volgens de expert: dan gaat je lichaam je bed associëren met wakker zijn.

Verbeteren

Het is vervelend dat je soms wakker ligt, maar hoe kom je er vanaf? Een belangrijke verandering is dat je je bed alleen moet gebruiken om in te slapen. Tv-series kijken en je laatste berichtjes checken kun je het beste in een andere ruimte doen. Ook als je ’s nachts wakker ligt, kan je er het beste even uitgaan en pas terugkeren als je denkt dat je weer in slaap kunt vallen. Zo train je je brein om je bed weer te zien als een plek om in te slapen.

Lees ook: Dit moet je nooit doen voordat je gaat slapen >

Bron: Time | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook