Wat is beter: cardio- of krachttraining?

Weet je gelijk wat jij vanavond in de sportschool moet doen!

Lees ook

Nog maar een paar maandjes voordat de zomer aanbreekt en dat betekent dus ook dat we binnen zeer korte tijd weer in bikini moeten verschijnen. Die gedachte geeft vaak een wat benauwd gevoel, maar in principe heb je nog tijd genoeg om er straks net wat strakker uit te zien. Maar eenmaal in de sportschool geldt vaak de vraag: ga ik cardio of kracht doen?

Krachthonk 

Vrouwen denken vaak dat ze van krachttraining het lichaam van een bodybuilder krijgen en staan daarom in de sportschool eerder op de hardloopband dan in het krachthonk. Maar wat is nou eigenlijk beter? Duke University ging op onderzoek uit om zo voor eens en altijd een antwoord op die vraag te krijgen.

Spiermassa

Volgens Cris Slentz, assistent-professor aan Duke University, verbrandt je met een cardio work-out meer calorieën en val je daardoor sneller af. “Maar dat wil niet zeggen dat je geen gewichten hoeft te liften, vooral als je ouder wordt en spiermassa begint te verliezen.”

Combinatie

Ook zou je volgens het onderzoek cardio- en krachttraining moeten combineren, om zo het optimale resultaat te behalen. Zo zou je tijdens je work-out eerst in de weer moeten gaan met gewichten en vervolgens je training afmaken met cardio. Volgens het American Council on Exrcise is je hartslag hoger tijdens je cardio-oefeningen als je eerst krachttraining hebt gedaan. Oftewel, je verbrandt de meeste calorieën als je beide trainingen in je work-out meeneemt. 

Dat wordt rennen – scheelt je ook weer een warming-up – naar de sportschool, want die bikini body komt je niet zomaar aanwaaien!

Lees ook: Zo vaak zou je moeten sporten om gezond te blijven

Bron: Health Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook