Waarom het zo moeilijk is om níet op je telefoon te kijken

Dit zit erachter.

Tijdens vakanties zoek je dwangmatig koffietentjes met WiFi en groepsapps zijn een standaard onderdeel voor communicatie geworden. Herkenbaar? Technologie is een belangrijk onderdeel geworden van ons leven en het wordt steeds moeilijker om níet op je telefoon te kijken. De reden: je bent verslaafd.

In een interview met The New York Times legt sociaal psycholoog Adam Alter van de Stern School of Business uit hoe moderne digitale producten ervoor zorgen dat we – letterlijk – verslaafd raken. Alter legt uit dat we verslaving vroeger associeerden met chemische substanties, zoals nicotine, cocaïne en heroïne. “Tegenwoordig komen gedragsverslavingen veel voor”, zegt hij. Dat kan bijvoorbeeld een verslaving zijn aan videogames of je mobiele telefoon.

Ontstaan

Een verslaving aan technologie ontstaat doordat we zo geprogrammeerd zijn, dat
als we een positieve ervaring hebben er dopamine aangemaakt wordt in ons lichaam. Dat zorgt voor genot en blijdschap op korte termijn, terwijl wat je doet op lange termijn schadelijk is. “Toch blijf je het dwangmatig doen”, zegt Alter. En daardoor is het dus ontzettend lastig om niet meer op je smartphone te kijken – ook al weet je best dat dat niet nodig is. 

Lees ook: Winterdip? Van deze apps word jij weer blij >

Bron: The New York Times | Beeld: iStock

Laatste nieuws