Een happier leven? Stop met social media

Volgens onderzoek stukke beter.

Onlangs brak het nieuws dat negentig procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 34 jaar zich eenzaam voelt. Geen goed nieuws, dus. Een recente studie van de Universiteit van Pittsburgh verklaart één van de redenen daarvoor: mensen die veel op sociale media zitten, voelen zich sneller alleen. En laat dat nou nét iets zijn wat jongvolwassenen vaak doen.

De onderzoekers onderzochten het sociale media-gebruik van meer dan zeventienhonderd volwassenen tussen de 19 en 32 jaar. De wetenschappers keken naar de tijd die de deelnemers besteedden op populaire platformen als Facebook, YouTube, Twitter en Instagram. Nadat ze de data hadden aangepast voor sociale en demografische factoren, kwamen ze erachter dat sociale media een flinke invloed kunnen hebben op de mate waarin je je alleen voelt.

Mensen die in de studie meer dan twee uur per dag op sociale media besteedden, voelden zich vaker alleen dan mensen die minder dan een half uur per dag op de platformen te vinden waren. Proefpersonen die vaker dan 58 keer per week een sociaal medium openden hadden bovendien een groter risico op sociale isolatie, vergeleken met mensen die minder dan 9 keer per week een platform bezochten.

De oorzaak

Hoewel het onderzoek geen verklaring geeft voor de resultaten, hebben de wetenschappers wel enkele ideeën. Zo denken ze logischerwijs dat de tijd die je besteedt op sociale media de face-to-face interacties vervangt. Daarnaast kan het kijken naar foto’s van andere mensen een gevoel van uitsluiting veroorzaken, doordat je bijvoorbeeld niet op de plekken komt waar al vrienden wel te vinden zijn. 

Het advies: sociale media zijn hartstikke leuk om up-to-date te blijven en het leven van vrienden te volgen, maar je doet er absoluut niet slecht aan om die apps ook eens een dagje ongeopend te laten en écht contact te zoeken met familie en vrienden. 

Lees ook: Science says: selfies maken gelukkig >

Beeld: iStock

Laatste nieuws