Waarom een goede mindset belangrijker is dan een hoog IQ

Aldus de wetenschap.

Lees ook

Intelligentie kan je helpen om succesvol te worden in je carrière, maar uit recent onderzoek van de Amerikaanse universiteit Stanford blijkt dat er iets is dat nog véél belangrijker is dan een goed stel hersenen: een goede mindset.

Psychologe Carol Dweck schrijft in haar studie dat je houding een goede voorspeller is van succes, anders dan je IQ. Ze onderscheid twee soorten houdingen: een fixed mindset en een growth mindset. Mensen met de eerste houding geloven dat ze zijn wie ze zijn en dat ze niet kunnen veranderen of beter kunnen worden in dingen. Mensen met een growth mindset geloven juist dat ze door ergens moeite in te steken beter kunnen worden.

Succesvoller

Je raadt het al: uit de studie bleek dat mensen met een growth mindset succesvoller zijn in hun carrière dan mensen met een fixed mindset, ook al hadden ze een lager IQ. Dat komt doordat ze uitdagingen omarmen, kansen pakken én kritiek gebruiken om alles nog beter te doen. Mensen met een fixed mindset geven juist sneller op en gaan uitdagingen liever uit de weg – en dat zorgt ervoor dat ze minder snel beter worden in taken. 

Kortom: hoe je in het leven staat kan invloed hebben op hoe succesvol je bent in je leven. Gelukkig is het niet zo dat als je nu een fixed mindset hebt, je per definitie minder succesvol wordt. Immers: het is altijd mogelijk om in het diepe te springen en jezelf een growth mindset aan te leren. Gelukkig maar!

Lees ook: Waarom topsporters gummybeertjes eten na een wedstrijd >

Laatste nieuws

Zie ook