Zo kun je je eetbuien in de avond verminderen

Eet jij om het eten? Dit kun je ertegen doen.

Lees ook

Gezond eten staat bij veel vrouwen hoog op het prioriteitenlijstje. Toch wil dat niet altijd lukken. Vooral ‘s avonds – als je na een zware dag op de bank ploft met een wijntje en wat lekkers.

In de meeste gevallen heb je eigenlijk niet eens écht honger, maar het hoort er stiekem gewoon een beetje bij. Wil jij je food cravings in de avond verminderen? Deze tips kunnen je op weg helpen.

1. Zoek de oorzaak

Als je wilt stoppen met ’s avonds snacken, is het van belang dat je weet waaróm je eigenlijk eet. Heb je daadwerkelijk honger op dat tijdstip, of is het simpelweg een gewoonte geworden tijdens het Netflixen? Alleen als je de reden weet, kun je jouw eetpatroon veranderen. Hoe je dat kan doen, lees je in stap 2.

2. Schrijf op wat je eet
Als je de oorzaak van jouw eetbuien niet zo 1-2-3 kunt achterhalen, doe je er goed aan om een eetdagboek bij te houden. Schrijf daarin op wat je eet én wat daarvan de oorzaak was. Had je honger? Verveelde je je? Of had je simpelweg zin in iets zoets? Als je de oorzaak niet weet, schrijf dan op hoe je je voelde voordat je ging eten. Door dat iedere keer op te schrijven kun je wellicht een patroon ontdekken. Zo kan je eetbuien leren herkennen én voorkomen.

3. Behandel je food cravings als een verslaving
Als je niet echt honger hebt en vooral eet om het eten, werkt dat eigenlijk als een soort verslaving. Je lichaam gaat wennen aan het eten en daardoor wordt het steeds moeilijker om ermee te stoppen. Daarom is het van belang die verslaving te doorbreken. Of je dat rigoureus of stapsgewijs doet, verschilt per persoon.

4. Zorg voor afleiding
Meestal begin je met snacken tijdens een rustmoment in je dag (juist: als je op de bank ploft). Daarom kun je eetbuien voorkomen door afleiding te zoeken. Ga bijvoorbeeld naar buiten voor een korte wandeling of doe een klusje in huis, zoals de was ophangen. Zorg gewoon dat je mind even ergens anders is, zo raak je uit de eetmodus. Dan zul je zien dat je eten om het eten best af kunt leren.

Lees ook: Door food selfies geniet je meer van je eten >

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook