Onderzoek: de pil maakt depressief

Volgens een nieuwe Deense studie is er een verband tussen de anticonceptiepil en depressie.

Lees ook

De pil is al jarenlang een populair voorbehoedsmiddel, maar volgens een nieuwe Deense studie is er een verband tussen de anticonceptiepil en depressie.

Voor het onderzoek bestudeerde de universiteit van Kopenhagen dertien jaar lang een miljoen vrouwen tussen de 15 en 34 jaar. Uit de studie kwam naar voren dat vrouwen die een combinatiepil of minipil slikken 23 procent meer kans hebben op een depressie. Sterker nog: ook een ring of een spiraaltje vergroot de kans op een depressie. Vooral jonge vrouwen tussen de vijftien en negentien jaar zijn kwetsbaar. 

Geen paniek

Voordat je meteen stopt met het slikken van de pil: er is ook goed nieuws. Als je een combinatiepil op latere leeftijd begint te slikken, neemt de kans op een depressie af. Ook als je hem al lange tijd slikt, is dit het geval. Sterker nog: vrouwen die al vier tot zeven jaar hormonale anticonceptiva gebruiken, hebben minder kans op een depressie dan vrouwen die geen anticonceptie gebruiken. En natuurlijk verschilt het ook van vrouw tot vrouw. 

Lees ook: Angelina Jolie en haar kinderen eten insecten. Dit is waarom jij dat ook zo moeten doen 

Bron: Nina | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook