Vet eten dat je vaker zou moeten eten

Gezonde en essentiële vetten worden nog vaak in een slecht daglicht gezet. Daar moet verandering in komen!

Lees ook

Vet eten dat je juist zou moeten eten

Vet wordt vaak in een negatief daglicht gezet omdat het veel calorieën bevat en dik maakt. Er zijn echter ook goede en gezonde vetten die je nodig hebt bij een gezonde levensstijl. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten zijn goed voor het hart en helpen je om vitaminen op te nemen uit voedsel. Hieronder zie je de 7 vette voedingsmiddelen die absoluut niet in jouw dieet zouden mogen ontbreken: 

1. Avocado’s 

Gelukkig zijn avocado’s vandaag de dag razend populair. Avocado helpt het lichaam om vitaminen uit andere voeding op te nemen. 

2. Vis 

(Vette) vis bevat veel omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor de het goed functioneren van de hersenen. 

3. Olijfolie

Hartvriendelijke olijfolie kan helpen om een ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. 

4. Noten 

In noten zitten veel verschillende soorten goede vetten. Een handje noten per dag kan het risico op diabetes, hart- en vaatziektes en beroertes verminderen. 

5. Kokos-olie

Kokos-olie kun je bijna overal voor gebruiken; van het bakken van eten tot het reinigen van je gezicht. Daarnaast geeft het een boost aan de HDL-cholesterol. Dit is een “goede” kant van cholesterol. HDL is een van de lipoproteïnen die vettransport mogelijk maken in de waterige omgeving van de bloedsomloop. 

6. Donkere chocolade 

Flavonolen in de cacao houden de bloeddruk laag en vormen daarnaast een belangrijk wapen in de strijd tegen allerlei ziektes, zoals kanker, infecties, zenuw- en hersenaantasting, botontkalking – tot overgewicht en suikerziekte.

7. Zaden 

Plantaardige zaden zitten vol met proteïnen, vezels, vitaminen en mineralen. Ze kunnen door elke smoothie, salade of yoghurt, zonder dat je ze al te veel opmerkt. 

8. Sojabonen 

Sojabonen zijn één van de weinige bonen die niet alleen rijk zijn aan proteïnen, maar ook een bron zijn van essentiële verzuren. Ze zijn echt een goede en vezelrijke vleesvervanger. Hetzelfde geldt voor sojamelk, miso en tofu. 

9. Kaas 

Kaas is lange tijd beschouwd als vette boosdoener waar je aderen spontaan van dichtslippen. Dit is echter niet altijd het geval. Volgens Health hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat mensen die regelmatig kaas eten een lager risico hebben op een hoog cholesterol gehalte en hart- en vaatziektes. Oude kaas, zoals parmezaanse kaas, zijn ook nog eens een bron van probiotica die weer goed zijn voor de spijsvertering en gewicht verliezen. Daarnaast bevat het voedingsstoffen als eiwitten, fosfor en calcium, die je bijna laten vergeten dat er ook vet in kaas zit. 

10. Kokosvet

Waar is kokosvet niet goed voor? Je kunt het gebruiken om te bakken, je gezicht mee schoon te maken, om je handen mee in te smeren enzovoorts. Daarnaast heeft het eigenschappen die een opgeblazen gevoel tegengaan en antibacterieel werken. 

Lees ook: Koffie werkt helemaal niet tegen een ochtendhumeur

Bron: Health, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook