3 enge dingen die waist trainers met je lichaam doen

Er blijken toch flink wat gezondheidsrisico's aan het 'corset' te zitten

Lees ook

Je hebt ze vorig jaar overal op social media al voorbij zien komen: De waist trainers. Vooral de Kardashians zijn verzot op het corset en dragen het tijdens het sporten, maar ook gewoon onder hun normale kleding. In de 16e eeuw werd het corset gebruikt als fashion-item, maar vandaag de dag worden ze gebruikt om een (blijvend) zandloperfiguur te creëeren. Er is echter nooit bewezen dat deze waist trainers effectief zijn, maar ook niet of ze goed zijn voor de gezondheid. Hoog tijd om deze hype eens onder de loep te leggen. 

Uit een onderzoek van British Military Fitness is gebleken dat 1 op de 9 ondervraagden wel eens een waist trainer heeft gebruikt en 1 op de 5 zou dit ooit nog wel eens willen uitproberen. Garry Kerr, trainer bij deze instantie, zegt dat de waist trainer niet goed is voor de gezondheid, en zet een aantal (eventuele) risico’s op een rijtje. Let op: Dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn aannemelijke lichamelijk klachten die er kunnen ontstaan als je je lichaam in een bepaalde vorm probeert te kneden. 

1. Huidirritatie

Volgens Cosmopolitan UK is dit één van de meest voorkomende effecten als er iets zo strak om je lichaam zit geklemd. Het schuren kan daarnaast erg vervelend zijn en ook voor irritaties zorgen. 

2. Maagzuur

Niet alleen is er een grote kans dat de waist trainer je buikpijn geeft, maar ook zou het zorgen voor meer last van brandend maagzuur. Omdat het zo strak om je buik zit geklemd, worden de organen omhoog gedrukt. Dit zou weer kunnen zorgen voor een verhoogde kans op brandend maagzuur. Op langere termijn kan dit schadelijk zijn voor je slokdarm, en dat wil je natuurlijk niet. 

3. Ademen

Niet geheel onbelangrijk, maar ademhalen wordt ook beperkt door de waist trainer. Omdat het zo strak zit, worden je organen platter gedrukt. Hierdoor kun je een minder groot volume aan lucht inademen en is er een kans dat je dus ook minder zuurstof binnen als je zou willen. Lees ook: Zo veel water moet je drinken tijdens je workout

Bron: Cosmopolitan UK, BeeldL iStock

Laatste nieuws

Zie ook