/http%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fsource%2Fhappyinshape%2Fsource%2FiStock-511477996.jpg)
Volgens hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Marcel Bouvy gebruiken veel mensen pijnstillers op een verkeerde manier, waardoor ze een stuk minder effectief zijn. Dat moet anders en Bouvy doet zijn verhaal bij RTL Nieuws.
Verkeerd
Volgens Bouvy hebben veel mensen geen tot weinig kennis over pijnstillers, en pakken daarom maar iets wat ze hebben liggen in het medicijnkastje. Een ander misverstand is bijvoorbeeld dat mensen eerder naar een zwaardere pijnstiller, terwijl een lichtere veel effectiever zou kunnen zijn. "Je kunt vaak beter twee paracetamol gebruiken dan één ibuprofen. Bovendien zijn de bijwerkingen van ibuprofen ernstiger. Veel mensen, vooral ouderen, krijgen er maagklachten door."
Klachten
Om een voorbeeld te noemen: Migraine. "Patiënten voelen een migraineaanval vaak aankomen. Daardoor neigen ze er soms toe te snel medicijnen te nemen. Migraineaanvallen komen maximaal zes keer per maand voor. Maar bij sommige patiënten zie je dat ze veel vaker iets innemen. Door de gewenning aan de medicijnen krijgen ze namelijk hoofdpijn als ze die medicijnen niet nemen. Ze hebben een verslaving ontwikkeld."
Volgens Bouvy is het altijd aan te raden om naar een huisarts of apotheek te gaan voor advies over pijnstillers en andere medicatie. "Mensen die pijn hebben, gaan nu vaak zelf iets uitproberen. En ze modderen maar wat door. Maar je moet veel meer analyseren om wat voor pijn het gaat, wat moet worden behandeld. Het moet planmatiger worden aangepakt. Je moet samen kijken naar wat wel of niet werkt."
Lees ook: 5 dingen waarvan jij dacht dat ze goed voor je zijn, maar eigenlijk helemaal niet waar is
Bron: RTL Nieuws, Beeld: iStock