5 gezondheidsvoordelen van chocolade

Deze lekkernij verdient ondertussen wel de titel 'superfood'

Lees ook

Chocolade… Wat moeten we zonder? Het is lekker, geeft je een goed gevoel en is ook nog eens een aanrader bij een beter humeur in tijden van verdriet, ongesteldheid of iedere andere mood killer. Uit recent onderzoek van onder andere Women’s Health UK is nu bewezen dat chocolade veel meer gezondheidsvoordelen heeft dan we al wisten. Deze lekkernij verdient ondertussen wel de titel ‘superfood’, toch?

– Het is goed voor het hart 

En nee, we hebben het hier niet alleen over een gebroken hart. Uit een 9-jaar durend Zweeds onderzoek, dat is gedaan bij 31.000 vrouwen, is gebleken dat de vrouwen die 1 of 2 keer per week donkere chocolade aten, minder kans op hart- en vaatziekten hadden. Uit een Duits onderzoek is weer gebleken dat een dagelijkse inname de bloeddruk verlaagt en de kans op een hartaanval of beroerte met 39% vermindert. 

– Afvallen

Donkere chocolade past heel goed in een dieet om af te vallen. Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen hebben ontdekt dat donkere chocolade beter vult en meer energie geeft dan de lichter gekleurde variant. Je zou erdoor kunnen afvallen omdat het je trek naar zoete, zoute en vette voedingsmiddelen kan verminderen. Afvallen met chocolade? Yes!

– Het gaat stress tegen

Als je stress hebt zul je misschien wel merken dat je veel sneller geneigd bent om naar een chocoladereep te grijpen. Dat is niet voor niets, want het is veelvoudig bewezen dat chocolade helpt om stress te verminderen. Uit Zwitsers onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat erg angstige mensen, die 1 tot 2 ons donkere chocolade per dat aten voor twee weken lang, minder veel stresshormonen hadden en zich sneller beter voelden. 

– Het werkt tegen diarree 

Onderzoekers van het de Children’s Hospital Oakland Research Institute hebben ontdekt dat flavonoïden in cacao proteïnen binden die de vochtregulering in de dunne darm verbeteren. Hierdoor zou diarree kunnen verminderen. 

– Geeft een hogere intelligentie 

Chocolade helpt niet alleen bij stress, maar geeft ook nog eens een boost aan je hersenen als je het echt nodig hebt. Onderzoekers aan de Universiteit van Nottingham hebben namelijk ontdekt dat de flavonoïden in chocola de bloedstroom een boost geven. Dit resulteert in een hogere alertheid en prestatie van de hersenen voor maar liefst 2 tot 3 uur.  

Lees ook: Door dít te drinken heb jij de beste spieropbouw 

Bron: Women’s Health, Beeld: iStock 

Laatste nieuws

Zie ook