Zo ziet dezelfde BMI eruit op verschillende lichamen

Over het fenomeen BMI is altijd veel te doen.

Lees ook

Over het fenomeen BMI is altijd veel te doen. BMI (Body Mass Index) wordt vaak gebruikt om overgewicht aan te tonen en geeft de verhouding aan tussen lengte en gewicht. Maar hoe betrouwbaar is dit meetmodel eigenlijk? Een New Yorks onderzoeksbureau heeft de lichamen van verschillende personen naast elkaar gezet, en daar zijn verrassende resultaten over de BMI uitgekomen… 

BMI

Het onderzoek van het New Yorkse Body Labs is gedaan bij zes verschillende vrouwen met hetzelfde gewicht en dezelfde lengte. Zij hebben dan ook dezelfde BMI, maar tóch zien hun lichamen er totaal anders uit. Dit komt omdat er bij deze meting alleen rekening wordt gehouden met het gewicht en de lengte, maar bijvoorbeeld niet met het gewicht van vet of spieren. Iemand die erg gespierd is, kan daarom dezelfde BMI hebben als iemand met overgewicht, terwijl diegene alles behalve dik is. 

Statistieken

De lichamen van deze zes vrouwen zijn in beeld gebracht met 3D-technologie, en daaruit kunnen we opmaken dat hun lichamen helemaal niet op elkaar lijken. Jonathan Schwartz, directeur van Body Labs zegt er het volgende over: “Je kunt een atleet zijn in goede gezondheid, maar dan toch worden aangezien als iemand met overgewicht of zelfs obesitas. Een BMI-meting is dan ook totaal niet betrouwbaar als het gaat om bepaalde ziektes of overgewicht ontdekken. 

Het is dus goed om te onthouden dat het BMI slechts een paar cijfertjes zijn. Bekijk de beelden hieronder.

Lees ook: Video: Verbrand 150 calorieën in slechts 15 minuten met deze workout

Bron: Grazia.nl, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook