Zo donker moet je slaapkamer zijn voor een goede nachtrust

Lees en leer.

Lees ook

Onze slaapkamers staan tegenwoordig vol kleine lampjes: van bijvoorbeeld een oplader, digitale wekker en binnenkomende berichtjes op je smartphone. En da’’s niet goed, blijkt uit onderzoek van de Tulane Universiteit. De beste nachtrust krijg je namelijk bij totale duisternis.

De reden is eigenlijk heel simpel: duisterheid geeft jouw lichaam een teken dat je moet gaan slapen. Als het avond wordt en zonlicht vermindert, komt het slaaphormoon melatonine vrij in je lichaam, waardoor je lichaamstemperatuur daalt. Dit zorgt ervoor dat je minder alert wordt en dus sneller in slaapt valt. ‘’s Ochtends zorgt natuurlijk licht (door zonsopkomst) er weer voor dat de melatonineproductie stopt, waardoor je fris aan je dag begint.

Kunstmatig licht kan dat slaapproces flink verstoren. Dat komt doordat het denkende deel van jouw brein het verschil tussen kunstmatig licht en natuurlijk licht niet kan doorgeven aan een ander deel van je hersenen. Zelfs kleine lampjes kunnen er daardoor voor zorgen dat je slechter in slaap valt – –en blijft.

Lees ook: Daarom zou je oogcrème voor je lippen moeten gebruiken

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook