3 redenen waarom dansen goed is voor je brein

De dansvloer op dus, vanavond.

Lees ook

Dansen is niet alleen een hele leuke vorm van lichaamsbeweging, het is ook hartstikke goed voor je brein. Lees snel waarom.

1 Het maakt je slimmer
Snel beslissingen kunnen nemen is een belangrijk onderdeel van intelligentie. Om je mentale scherpte op te krikken, kun je het beste een activiteit doen waarbij je ook steeds snelle beslissingen moet maken. Zo train je je brein om sneller en slimmer te zijn. Dansen is daar een goede sport voor, want door alle bewegingen moet je steeds snel beslissen: draai ik linksom, of rechtsom?

2 Het boost je geheugen
Uit een studie blijkt dat dansen –anders dan activiteiten als lezen, fietsen of zwemmen, –dementie tegen kan gaan. Iets nieuws leren – zoals je bij dansen bijna continu doet – zorgt er namelijk voor dat je meer zenuwbanen in je hersenen aanmaakt, waardoor je ook meer zenuwbanen overhoudt als andere door ouderdom sterven.

3 Het helpt tegen duizeligheid
Begrijp jij ook niet waarom balletdansers nooit duizelig zijn tijdens (en vooral na) het doen van pirouettes? Niet alleen passen zij een speciale techniek toe om tijdens het draaien minder dizzy te worden (‘spotting’), uit onderzoek blijkt nu ook dat hun hersenstructuur anders is dan die van ons. Door de jarenlange training leren zij signalen van het evenwichtsorgaan te onderdrukken, waardoor ze minder snel én minder lang duizelig zijn. Handig!

Lees ook: 4 redenen om te gaan sporten die niets te maken hebben met afvallen

Bron: Marie Claire, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook