19 x de waarheid over water, deel 2

Moet je nu echt twee liter water per dag drinken en dan ook nog het liefst uit een fles? 19 feiten en fabels over H2O.

Moet je nu echt twee liter water per dag drinken en dan ook nog het liefst uit een fles? 19 feiten en fabels over H2O. Lees hier deel 1. 

10. Water is goed voor je gewrichten 

Klopt. Kraakbeen – het rubberachtige goedje dat als een laagje om botten en gewrichten ligt – bestaat voor 85% uit water. Om deze beschermende coating soepel te houden, is het belangrijk voldoende vocht binnen te krijgen. 

11. Fleswater is beter dan kraanwater. 

Soms. In landen waar de hygiëne te wensen overlaat, is gebotteld water veiliger. In Nederland kun je echter gewoon kraanwater drinken. Het behoort tot de top van de wereld, is neutraal van smaak en stukken goedkoper dan fleswater. Voor één flesje bron- of mineraalwater kun je zo’n 1500 liter kraanwater drinken. Het is bovendien beter voor het milieu, omdat het geen berg plastic oplevert.

12. De hele dag door slokjes water drinken is gezond

Ja en nee. Het is goed om je waterinname over de dag te verdelen, maar afgezien daarvan is de hele dag door slokjes nemen om te hydrateren niet beter dan af en toe een glas water drinken. Je nieren regelen je waterhuishouding en zorgen ervoor dat de hoeveelheid vocht in je lijf – dat voor bijna tweederde deel uit water bestaat – zo mogelijk gelijk blijft, want dan werkt alles het beste. Na veel drinken produceren de nieren bijvoorbeeld extra urine en bij veel zweten minder. Ze gaan niet beter werken van steeds een slokje; normale wisselingen in de vochtinname kunnen ze prima aan. Het gaat erom in een etmaal voldoende vocht binnen te krijgen, in normale porties.

13. Van waterflesjes kun je ziek worden

Ja, als je een flesje met een ander deelt die een virus of bacterie op de opening achterlaat. Het is dus wel zo hygiënisch om het bij je eigen flesje te houden. Aangezien volgens onderzoek van een frisdrankfabrikant 85% van de vrouwen het flesje meerdere keren opnieuw vult onder de kraan, zal de opening van dat flesje niet meer heel fris zijn: elke keer dat je eruit drinkt, blijven er wat mondbacteriën op achter. Die kun je soms een beetje ruiken of proeven, maar zijn niet schadelijk voor de gezondheid, want je lichaam is eraan gewend. Even omspoelen en afspoelen met heet water en alles is weer schoon.

14. Plat water is beter dan bubbels 

Nee, de hoeveelheid koolzuur heeft geen invloed op de samenstelling. Je kunt van de bubbels hooguit een opgeblazen gevoel krijgen als je daar overgevoelig voor bent, maar dat is met even boeren zo opgelost. Alleen als je snel last hebt van opkomend maagzuur, kun je beter geen bubbels drinken. 

15. Water met bubbels is slecht voor je tanden 

Nee. Door koolzuur gaat de zuurgraad van het water iets omhoog, maar in de meeste waters – ook kraanwater – zitten kleine hoeveelheden calcium en andere mineralen die het tandglazuur beschermen. Water met bubbels is dus niet slecht voor je gebit. Frisdrank met bubbels wel, de smaakstoffen daarin kunnen bijdragen tot tanderosie.

16. Bronwater is geen mineraalwater

Klopt. Bronwater moet voldoen aan dezelfde eisen als kraanwater, om die reden wordt het gezuiverd. Bij mineraalwater gelden die regels niet, dat mag meer of minder mineralen bevatten dan bronwater. Daarnaast moet mineraalwater worden gebotteld bij de bron en mag bronwater – lekker verwarrend – eerst nog worden vervoerd voor het wordt gebotteld. Bronnen moeten worden gekeurd en erkend door de overheid.

17. Veel water drinken is goed voor je huid

Helaas, het is niet zo dat water de huid van binnenuit hydrateert of ‘opvult’, het verdwijnt via de cellen in alle weefsels en de nieren zorgen ervoor dat er altijd ongeveer evenveel vocht in je lijf zit. Het is nooit bewezen dat je aan veel water een betere huid zou overhouden. Je kunt beter een goede vochtinbrengende crème gebruiken.

18. Vitaminewater is nóg gezonder

Nee, water met toegevoegde vitaminen en mineralen bevat meestal veel suiker en van de micronutriënten die eraan zijn toegevoegd, krijg je bij gevarieerd eten al genoeg binnen. In plaats van zo’n dure hippe dikmaker kun je beter kraanwater drinken.

19. Veel water drinken helpt bij blaasontsteking

Ja. Voldoende drinken helpt voorkomen dat bacteriën zich in je blaas ophopen en een nieuwe blaasontsteking veroorzaken. Bovendien heb je wat te plassen, als je aandrang hebt. Je ‘spoelt’ er de ontsteking niet mee weg, maar het verlicht wel het genezingsproces.

Lees hier het eerste deel. 

Beeld: iStock

 

Laatste nieuws