Moet je nu echt twee liter water per dag drinken en dan ook nog het liefst uit een fles? 19 feiten en fabels over H2O, deel 1
1. Water drinken helpt tegen de honger
Nee. Water heeft geen voedingswaarde en stilt dus ook de honger niet. Het geeft hooguit je maag heel even iets te doen, maar daarna zal de trek terugkeren.
2. Van water ga je minder eten
Een beetje waar. Net vóór of tijdens het eten een glas water drinken, vergroot het volume van voedsel in je maag. Hierdoor geven je hersens het signaal ‘genoeg’ af. Water bij je eten drinken is bovendien een prima manier om het voedsel zacht te maken, zodat je spijsvertering het makkelijker verwerkt. Drink je niet voldoende, dan haalt de dunne darm veel vocht uit het voedsel, waardoor je eerder geconstipeerd raakt.
3. Van veel water drinken val je af
Helaas, het scheelt bijna niets. Het basaal metabolisme (wat je verbrandt in rust) gaat er even iets van omhoog, maar een halve liter water boven je normale vocht- inname drinken, verbrandt slechts 23 calorieën extra op een dag, volgens onderzoek van Stanford University. Dat volgde een jaar lang vrouwen met overgewicht die verder geen veranderingen in hun eet- en leefpatroon doorvoerden. Ook uit Japans onderzoek onder duizend vrouwen, gepubliceerd in Nutrition, bleek dat er geen relatie is tussen lichaamsgewicht, tailleomvang en de hoe- veelheid water die ze dronken. Water kan wél helpen om af te vallen als je het drinkt in plaats van alcohol, sap en frisdrank.
4. Water helpt tegen snacken
Een beetje. Veel mensen verwarren honger met dorst. Bij een snackattack eerst een glas water drinken, kan het verschil maken tussen verder kunnen en aanvallen op de koektrommel.
5. Je moet minimaal acht glazen water per dag drinken
Nee. ‘Per dag verliest een gemiddelde volwassene ongeveer een halve liter water via de huid’, zegt professor dr. Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer in zijn boek ‘Voedingsmythes’. ‘Bij inspanning of hitte wordt dat soms meer, maar een halve liter is doorsnee voor een dag waarop je alleen computert en tv-kijkt. Met je uitademingslucht en je poep verlies je nog eens een halve liter water per dag. Verder moet je per dag minimaal een halve liter urine maken en uitplassen om de afbraakproducten van eiwitten en dergelijke uit je lijf kwijt te raken. Je hebt dus per dag minimaal anderhalve liter vocht nodig om wat je verliest weer aan te vullen. Bij het verbranden van voedsel komt vocht vrij, in combinatie met het vocht in het voedsel zit je dan al gemiddeld op 1,1 liter. Dan hoef je per dag nog maar 0,4 liter te drinken om aan die anderhalve liter te komen die je per dag kwijtraakt. Dat is twee mokken koffie per dag.’
6. Je kunt ook te veel drinken
Ja. Bij een beetje te veel spoel je veel elektrolyten (zouten) uit je lijf, zodat je je slap en duizelig kunt gaan voelen. Bij veel te veel kunnen je nieren afhaken. Die kunnen het vocht dan niet meer verwerken, zodat het naar de lichaamscellen stroomt. Die zwellen vervolgens op en functioneren niet goed meer. Dit kan in extreme gevallen (te snel veel te veel drinken) leiden tot watervergiftiging, waardoor de organen zo beschadigd raken dat het fataal kan zijn. Wat te veel is, hangt af van de situatie. Maar voor wie geen woestijnwandelingen maakt of andere extreme inspanningen verricht, is anderhalve liter vocht per etmaal (uit voeding en drinken) voor vrijwel iedereen voldoende. Vooral het verdelen van je waterinname is belangrijk; door in één keer een liter of meer te drinken, maak je het je nieren erg moeilijk.
7. Met 'voldoende vocht op een dag' wordt water bedoeld
Nee, onder vocht wordt naast water ook koffie, thee, soep, bouillon, sap, zuivel, groente en fruit verstaan. Vooral courgette, komkommer, meloen en aardbeien bevatten naar verhouding veel vocht.
8. Wat 'genoeg water' is, check je in het toilet
Klopt. Heb je voldoende vocht in je lijf, dan is je urine strogeel van kleur en zo goed als geurloos. Heeft je lichaam niet genoeg vocht, dan wordt de urine donkerder en gaat sterker ruiken, omdat de nieren extra vocht vasthouden om alle lichamelijke processen gaande te houden. Is je urine kleurloos, dan zou je best eens te veel kunnen drinken. Even een blik in de pot werpen, geeft een goede indicatie of je voldoende vocht in je lichaam hebt.
9. Als het heel warm is moet je water met een beetje suiker en zout drinken
Zelden. Bij een hittegolf transpireer je meer, zodat je meer vocht en zouten verliest. In ons eten zit echter al zoveel zout, dat het zelden nodig is om dat aan te vullen. Suiker doet ook niet veel. Met een glas water drinken, kom je een heel eind, zakjes ORS (met zouten en druivensuiker) dienen alleen om uitdroging te voorkomen bij diarree.
Verder lezen? Hier lees je het tweede deel.
Beeld: iStock