5 dingen die de werking van de pil beïnvloeden

Aiii, wist jij dit al?

Lees ook

Slik jij braaf iedere dag de pil en ga je ervan uit dat het allemaal goed zit? Dat is niet altijd de goede instelling, want er zijn nog best wat factoren die de werking van de pil kunnen beïnvloeden. We hebben de 5 grootste boosdoeners voor de pil voor je op een rijtje gezet. 

1. Antibiotica

Volgens verschillende studies van de Universiteit van Santa Barbara, Californië, hebben niet alle antibiotica effect op je anticonceptie, zoals eerder altijd wel werd gedacht. Toch is er één soort antibioticum, namelijk Rifampicine, die wel je anticonceptie aantast. Dit houdt in dat gedurende je de antibiotica slikt, je pil minder goed werkt. Vraag dus altijd aan een arts of de antibiotica die je neemt effect heeft op je pil.

2. Onregelmatige inname 

Het beste is om de pil iedere dag rond hetzelfde tijdstip in te nemen. Volgens de bijsluiter ben je dan voor 99,9% beschermd. Een beetje speling is echter geen probleem, zoals elke avond voor je gaat slapen. Als je grote onregelmatigheden hebt, bijvoorbeeld dat je hem de ene keer in de ochtend en de andere keer in de avond neemt, kan dit wel voor problemen zorgen. Probeer dus nooit over te slaan en een zo goed mogelijk ritme in je inname te krijgen.

3. Overgeven of diarree 

Als je ziek bent of een keer te hard hebt gefeest en je binnen twee uur nadat je je pil hebt ingenomen moet overgeven, geldt dit als een ‘gemiste pil’. Lees in dat geval de bijsluiter van je pil wat je moet doen als dit gebeurd en raadpleeg een arts. 

4. Stoornissen aan het spijsverteringskanaal 

Darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn kunnen ervoor zorgen dat bepaalde voedingsstoffen niet door de darmen worden opgenomen, en zo ook de hormonen in de pil. Daarnaast kan chronische diarree ook de opname van de pil belemmeren, zoals je eerder zag bij puntje 3. In veel gevallen zal bij mensen die een ziekte aan het spijsverteringskanaal hebben ook niet worden aangeraden om voor een orale anticonceptie te kiezen. 

5. Medicijnen voor beroertes, epileptische aanvallen of migraine 

Medicijnen voor deze aandoeningen hebben invloed op de manier hoe de lever hormonen afbreekt en verwerkt. Het kan bij de hormonen in de pil dan ook zorgen dat deze niet worden opgenomen of zelfs worden afgebroken. Het is daarom altijd belangrijk om met een arts te overleggen welke medicatie er samen kan met de anticonceptie. 

Lees ook: Deze 27 banen zijn slecht voor je gezondheid 

Bron: Self, Grazia, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook