Onderzocht: Er is een link tussen borstkanker en deodorant

Aii, wist jij dit al?

Lees ook

Uit een recent Zweedse onderzoek is gebleken dat er een link bestaat tussen het gebruiken van deodorant en borstkanker. Uit dit onderzoek is gekomen dat vrouwen die regelmatig blootgesteld worden aan aluminiumchloride, dat in deodorant zit, een verhoogd risico hebben op borstkanker. 

Onderzoek

Voor het onderzoek zijn menselijke borstcellen gerepliceerd op muizen. Vervolgens werden deze muizen langdurig blootgesteld aan aluminiumchloride, met als resultaat meer vorming van tumoren. Volgens de onderzoekers aan het Zwitserse kankerinstituut bevat het grootste deel van de deodoranten aluminiumchloride. “In Zwitserland is dat 90 procent van de deodoranten, in Frankrijk zo’n 75 procent. De percentages verschillen per land. Het gaat met name om producten die ‘zweet blokkeren.”

Veilig

Volgens het KWF is dit onderzoek echter niet genoeg bewijs om mensen te adviseren om te stoppen met deodoranten. Dit komt omdat er ook onderzoeken zijn die het tegendeel bewijzen én dat het onderzoek heel moeilijk bij mensen kan worden uitgevoerd. “De onderzoekers hebben een klier van de mens nagebootst en in een muis geplaatst om de mogelijk schadelijke stof in te spuiten. Hier was sprake van tumorvorming”, zegt woordvoerster Marsja Meijer. “En de wetenschappers geven zelf aan dat er meer onderzoek nodig is naar het effect op de mens en dat er onderzoek nodig is waarin deodorant op de huid van de muis wordt aangebracht. Niet op de klier direct. Kortom, ook na de nieuwste Zweedse studie is er meer onderzoek nodig naar het effect van deodorant. Er is nog geen aanleiding om ons standpunt te wijzigen. Deodorant kan dus veilig gebruikt worden.”

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kijk dan aan de voorkan van de deodorantbus of er 0% aluminium inzit. Dan zit je altijd goed. 

Lees ook: Dit populaire drankje maakt cellulite erger 

Bron: AD, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook