De appendix (uiteinde van de blindedarm) blijkt tóch een belangrijke functie te hebben

Heb jij hem na een blindedarmontsteking laten verwijderen? Ai!

De appendix is tot nu altijd beschouwd als een overbodig orgaan, dat na de evolutie is blijven hangen. Het orgaantje kan snel ontsteken, en wordt dan gelijk operatief verwijderd. Men dacht altijd dat het uitende van de blindedarm geen functie had, maar daar willen ze nu op terugkomen. 

Onderzoekers

Professor Heather F. Smith van de Midwestern University in Arizona heeft hier onderzoek naar gedaan, en is erachter gekomen dat de appendix wel degelijk een functie heeft. Het zou volgens haar namelijk dienen als opslagplaats voor goede bacteriën. Het gaat dan om bacteriën die te maken hebben met het bevorderen van de spijsvertering en de darmflora in evenwicht houden door korte metten te maken met slechte bacteriën.  

Weefsel

Voor het onderzoek zijn 533 zoogdiersoorten (waaronder de mens) onderzocht die ook een appendix hebben. De gegevens van zoogdieren die hun appendix nog hadden en die deze niet meer hadden werden naast elkaar gelegd. Hieruit bleek dat zoogdieren met een appendix meer lymfoïd weefsel in hun blindedarm hebben. Dit weefsel is belangrijk voor het immuunsysteem en beschermt het lichaam tegen microben-invasies in het spijsverteringskanaal. 

Lees ook: Eerste hulp bij Aften: Dit moet je doen bij die gemene witte plekjes in je mond 

Bron: HLN.BE, Beeld: iStock

Laatste nieuws