Wat urenlang Netflixen met je hersenen doet

Kijk jij hierna nog hele seizoenen weg?

Ergens klinkt het al logisch dat urenlang Netflixen niet goed voor je is. Je zit de hele tijd stil, hebt daardoor geen lichaamsbeweging en kijkt naar een scherm. Maar wat doet het eigenlijk met je hersenen? Daar is nu onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn niet wat je had verwacht! 

Binge it!

Uit onderzoek van Netflix is gebleken dat van de 1500 Netflixers 61% bingewatcht (het veelvuldig achter elkaar kijken van afleveringen). Zo hebben zij ontdekt dat drie van de vier gebruikers het eerste seizoen van Breaking Bad (zeven afleveringen) in één zucht hebben afgekeken. Maar waarom kijken we het liefst zoveel afleveringen achter elkaar? Het begint al na de eerste aflevering. Als deze af is kun je meteen doorklikken om de volgende aflevering te bekijken. Daarnaast worden de meeste afleveringen van series met een cliffhanger afgesloten, waardoor het wel erg verleidelijk is om de volgende aflevering aan te klikken. 

Instinct 

Onze hersenen hebben van nature een voorgeprogrammeerd overlevingsmechanisme als het gaat om dingen in de gaten houden. Tijdens de jacht staarden onze voorouders bijvoorbeeld al naar het gras, omdat elke beweging kon betekenen dat er een prooi in de buurt was. We doen soortgelijk iets bij televisiekijken. Zodra er iets beweegt op het scherm zul je het moeilijk vinden om weg te kijken. 

Moe

Maar hoe kan het dan dat je toch moe kunt zijn van het televisiekijken terwijl je eigenlijk de hele tijd stilzit? Het vraagt dan geen lichamelijke inspanning, het vraagt zeker wel moeite van de hersenen. Je voelt je onbewust betrokken met de gesprekken van de hoofdpersonen, raakt emotioneel betrokken bij hun welzijn en bent verdrietig als er iemand dood gaat met wie je al die tijd hebt meegeleefd. Als de serie is afgelopen zul je dan ook de personages gaan missen waar je al die tijd mee verbonden bent geweest. 

Oplossing 

Wil je eigenlijk niet bingewatchen en wil je wat tegen die drang doen om nóg een aflevering te kijken? Kijk dan na de cliffhanger bijvoorbeeld de eerste 20 minuten van de volgende aflevering. Je hebt dan gezien wat er na het spannende moment gebeurde, en bent nog op tijd voor de volgende cliffhanger begint.  

Lees ook: Bewezen: Netflix kan de sleutel zijn naar een betere relatie 

Bron: HLB.be, Beeld: iStock

Laatste nieuws