Zo houd jij je goede voornemens écht vol

Met deze tips lukt het zeker...

Lees ook

Roep jij op 1 januari élk jaar dat je gezonder gaat eten, meer gaat sporten en minder geld gaat uitgeven? Maar ben je dat na een maand alweer vergeten? Met deze tips houd je je goede voornemens dit keer wél vol…

1.Beperk je voornemens

Bijna niemand lukt het om én vaker te sporten én gezonder te eten én ook nog te stoppen met roken. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en focus je op 1 of 2 voornemens die je ook echt kunt halen. De mens is slecht in veranderingen, dus als je te veel van jezelf eist, gaat het gegarandeerd mis.

2.Bespreek je doelen

Door mensen om je heen op de hoogte te stellen van je nieuwe doelen, sta je er niet alleen voor. Anderen kunnen je supporten en je aan je goede voornemens houden als je dreigt af te haken. Spreek met een goede vriendin af dat jullie streng zijn voor elkaar als een van de twee begint te versloffen. Het is irritant, maar het werkt wel.

3.Wees geduldig

Volgens onderzoeker Phillippa Lally kost het 18 tot 254 dagen om een slechte gewoonte blijvend aan te pakken. Heb daarom geduld en verwacht niet dat het morgen meteen lukt om je leven om te gooien. Faal je vandaag, geef dan niet op, maar probeer het morgen gewoon weer opnieuw.

4.Visualiseer je voornemens

Het klinkt misschien zweverig, maar het helpt als je je voornemens voor je ziet. Denk aan jezelf in dat strakke jurkje dat je nu niet past. Of beter nog: hang een foto van jezelf in bikini (toen je wél tevreden was!) op de koelkast, zodat je het plaatje iedere keer ziet als je dreigt te gaan snacken.

5.Maak je doelen concreet

Wil je beter met je geld leren omgaan? Bedenk dan een concreet spaardoel waar je naartoe kunt werken, bijvoorbeeld een vakantie of je droomtas. Dat geldt ook voor je ideale lijf: kies een concreet moment in de toekomst (een bruiloft of een vakantie bijvoorbeeld) wanneer je het bereikt wilt hebben, dan weet je ook precies hoeveel tijd je hebt.

En dan dit nog… volgens onderzoek van de University of Scranton slaagt slechts 8 procent van de mensen erin zijn goede voornemens vol te houden. Het overgrote deel is na twee (!!) weken al afgehaakt. No stress… met onze tips gaat het jou wél lukken!

Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook