Buiten sporten in de winter: 5 do’s

Je houdt je workout langer vol, verbrandt sneller calorieën én maakt meer endorfinen aan. Sport buiten in de winter met deze 5 do's.

Misschien heb je in de winter minder zin om van de bank af te komen om eens lekker buiten in de kou te gaan sporten. Maar buiten sporten in de koude maanden kan juist enorm gezond en fijn zijn. Zo zorgt de kou ervoor dat je je fitter voelt en je je workout langer volhoudt, verbrand je sneller calorieën én maak je meer endorfinen aan. Overtuigd? Houd bij je volgende winterse workout dan rekening met déze 5 do’s.

1. Draag laagjes

Je begint koud, maar eenmaal aan het rennen, fietsen of wat dan ook, bouw je al snel een hoge lichaamstemperatuur op. Zorg er daarom voor dat je laagjes draagt. Zodra je begint te zweten, doe je de bovenste laag uit. Bij laagjes kun je denken aan een synthetisch shirt dat geen vocht opneemt, met daaroverheen een fleece shirt voor extra warmte en een waterdicht sportjack voor extra bescherming.

2. Drink genoeg water

Misschien heb je minder snel dorst tijdens winter-workouts, maar je lichaam zweet ook in de winter tijdens het sporten. Zorg er daarom voor dat je altijd goed gehydrateerd blijft. Ga je langer dan een uur de buitenlucht in, neem dan liefst iets mee met elektrolyten, zoals een sportdrank.

3. Bescherm voeten, handen, oren en hoofd

Draag geschikte sokken, handschoenen en oorwarmers: deze lichaamsdelen raken snel onderkoeld als je buiten sport. Als het heel koud is, kan een muts bovendien wonderen doen; je verliest de meeste lichaamswarmte via je hoofd.

4. Doe een uitgebreidere warming-up

Je lichaam is tijdens de wintermaanden vaak kouder voordat je begint met sporten. Neem daarom de tijd om een uitgebreidere warming-up te doen dan in de zomermaanden. Deze warming-up kun je ook al thuis doen, zodat je spieren extra warm zijn op het moment dat je naar buiten stapt. Begin vervolgens ook buiten wat rustiger aan je workout en laat je lichaam wennen aan de kou.

5. Doe een langzame cooling down

Gooi niet al je laagjes uit op weg naar huis, maar laat je lichaam rustig afkoelen en blijf bewegen. Voltooi je cooling down vervolgens binnen en zorg ervoor dat je lichaam redelijk op temperatuur is voordat je onder een te hete of koude douche springt.

Lees ook:

Beeld: iStock

Laatste nieuws