Beslissing nemen? Eet eerst!

Nieuw onderzoek wijst uit: door honger word je impulsiever en neem je minder rationele beslissingen.

Lees ook

Moet je een belangrijke beslissing nemen op kantoor? Sta je op het punt een belachelijk veel te dure tas te kopen? Of denk je erover een punt achter je relatie te zetten? Wat je ook doet, beslis nóóit op een lege maag. Nieuw onderzoek wijst uit dat je door honger impulsiever wordt en minder rationele beslissingen neemt.

Onderzoekers van de Zweedse Universiteit van Göteborg hebben ontdekt dat ghreline – het hormoon dat vrijkomt in je maag voordat je gaat eten en waardoor je honger krijgt – ervoor zorgt dat je minder goede beslissingen maakt en sneller op impulsen reageert. Als je simpelweg honger hebt omdat je nog moet lunchen of langdurig hongerig bent omdat je aan het lijnen bent, ben je dus (tijdelijk) minder rationeel.

Voor het onderzoek werd er ghreline in de hersenen van ratten gespoten. Het resultaat: de ratten konden impulsen niet meer goed beheersen en gingen om een beloning vragen (suiker), ook al hadden zij geleerd dat ze een grotere beloning zouden krijgen als ze bij het gegeven signaal juist níet om een directe beloning zouden vragen.

Bij mensen gaat dat beslissingsproces ongeveer hetzelfde: als we honger hebben kiezen we er volgens deze onderzoeksresultaten bijvoorbeeld eerder voor om meteen één koekje eten, dan even te wachten en later meer koekjes te kunnen eten. En als we honger hebben zijn we eerder geneigd slechte en calorierijke voedingsmiddelen te eten, dan aan de langetermijngevolgen te denken en voor iets gezonds te kiezen.

Kortom: moet je een beslissing nemen of sta je op het punt iets impulsiefs te doen, carrière-wise, love-wise, dieet-wise of wat dan ook? Eet eerst even iets gezonds!

Laatste nieuws

Zie ook

Zwembad

Shocking: een zwembad is viezer dan je denkt

Ga jij binnenkort op vakantie? Denk dan maar even goed na voor je een duik neemt!
verbrand

Verbrand? Met deze hack verlicht je binnen 10 seconden de pijn

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar dit is een goede truc om achter de hand te hebben.
calorieën bad

Bewezen: een uur in een warm bad staat gelijk aan sporten

Dit hoef je ons geen twee keer te vertellen.