Dom blondje? Think again

Blondes have more fun. Maar ze krijgen ook vaak te horen dat ze dom zijn. Onterecht blijkt nu. Sterker nog: vrouwen met blond haar zijn het slimst!

Blondes have more fun. Maar ze krijgen ook vaak te horen dat ze dom zijn. Onterecht blijkt nu. Sterker nog: vrouwen met blond haar zijn het slimst!

De ‘Economics Bulletin’ plaatste een onderzoek van Jay L. Zagorsky. Hij gebruikte data van de ‘National Longitudinal Survey of Youth 1979’, een studie die mensen van de babyboom generatie jarenlang onderzocht. Het onderzoek richtte zich op blanke babyboomers, hun natuurlijke haarkleur en hun IQ.

Hoogste IQ

Zagorsky maakte een einde aan de mythe voor altijd. Blonde vrouwen hadden volgens het onderzoek namelijk het hoogste IQ (103.2) gevolgd door vrouwen met bruin haar (102.7), vrouwen met rood haar (101.2) en vrouwen met zwart haar (100.5). Bij de mannen hadden de bruinharigen het hoogste IQ (104.4), daarna de blonde mannen.

Stereotype kan negatieve gevolgen hebben

Natuurlijk zegt dit onderzoek niet alles, want niet alle blonde vrouwen zijn blank en het gaat alleen over de babyboom generatie. Bovendien kunnen de mensen gelogen hebben over hun natuurlijke haarkleur. Toch vindt Zagorsky het onderzoek erg belangrijk, omdat het domme blondjes stereotype vrouwen in de weg kan zitten bij het vinden van een job. Hij zegt dan ook:

If you have believed for years that blondes are less intelligent, stop perpetuating this myth. Regardless of your prior beliefs, spend a minute thinking about all the other prejudices society still blindly assumes are true.

Deze weetjes vind je vast ook interessant:

Bron: goodhousekeeping.com

Laatste nieuws