Dít wil je weten over olie

Bak jij weleens met olie? Dan wil je dít weten. 5 tips om meer uit je oliën te halen, nu op Happy in Shape.

Olijfolie, kokosnootolie, lijnzaadolie, druivenpittenolie…Welke olie je ook gebruikt in de keuken: met deze 5 tips haal je er veel meer uit. 

1. OLIËN MET OMEGA 3 MOET JE NIET VERHITTEN

Dit zijn bijvoorbeeld lijnzaadolie, walnootolie en hennepzaadolie. Gebruik deze oliën dus nooit om mee te koken, maar gebruik ze bijvoorbeeld in een dressing of sprenkel ze rauw over je eten heen. Bewaar de oliën na openen in de koelkast.

2. HOUD REKENING MET HET ROOKPUNT VAN EEN OLIE

Iedere olie heeft een eigen rookpunt: een temperatuur waarbij de olie begint te ontbinden en schadelijk wordt voor je gezondheid. Gebruik oliën met een hoog rookpunt (o.a. avocado-olie en amandelolie) om te bakken op hoog vuur en om te frituren. Gebruik oliën met een middelhoog rookpunt (o.a. extra vierge olijfolie en druivenpittenolie) om te bakken op een middelhoge temperatuur. En gebruik oliën met een laag rookpunt (o.a. tarwekiemolie en walnootolie) helemaal niet om te verhitten (zie ook nummertje 1).

3. BESCHERM OLIE TEGEN LUCHT, LICHT EN WARMTE

Dit gaat vooral op voor olijfolie. Laat een fles olijfolie dan ook nooit even openstaan omdat je hem zo toch weer nodig hebt, want lucht beschadigt de heilzame stoffen in de olijfolie razendsnel. Wil je het echt goed doen? Hier drie tips: 1. Kies in de winkel niet de voorste fles, maar een fles die niet in het licht heeft gestaan. 2. Zit de olie in een heldere glazen fles? Giet deze dan thuis over in een tinnen blik of wikkel de fles in aluminiumfolie. 3. Bewaar de olie op een koele, donkere plek (en dus niet naast het gasfornuis!).

4. KIES HET LIEFST VOOR BIOLOGISCHE OLIJFOLIE

Chemicaliën kunnen olijven namelijk makkelijk binnendringen, en kunnen er niet meer goed afgewassen worden voordat er olie van wordt gemaakt. Bovendien help je met je biologische keuze het milieu een beetje: een win-winsituatie.

5. MIJD OLIËN DIE RIJK ZIJN AAN OMEGA 6

Omega 6-vetzuren zijn goed voor je lijf, mits ze in verhouding staan met de omega 3-vetzuren die je binnenkrijgt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een westers dieet te veel omega-6 vetzuren en te weinig omega 3-vetzuren consumeren, met verschillende gezondheidsrisico’s (waaronder hart- en vaatziekten) als gevolg. Door plantaardige oliën die rijk zijn aan omega 6  te laten staan (zoals zonnebloemolie en maïsolie), verminder je de hoeveelheid omega 6-vetzuren die je binnenkrijgt.

Lees ook: 6 onbekende maar supergezonde voedingsmiddelen

Laatste nieuws