Is jouw lichaam te zuur? Alkaliseren doe je zó

Haarverlies, schimmeltjes, een onrustige huid, hoofdpijn: het kan allemaal het gevolg zijn van een te zuur lijf. Alkaliseren (ofwel ontzuren) doe je z

Haarverlies, schimmeltjes, een lage weerstand, een onrustige huid, hoofdpijn, ontstekingen: het kan allemaal het gevolg zijn van een te zuur lichaam. Daar hebben we anno 2016 – door dingen als slechte voeding, stress, crashdiëten, medicijnen en milieuvervuiling – helaas nogal snel last van. Wat je daaraan kunt doen? Gelukkig best veel: alkaliseren (ofwel je lijf minder zuur maken) doe je zó.

De PH-schaal loopt van 1 (heel zuur) tot 14 (heel basisch). Idealiter ligt de PH-waarde van je lichaam tussen de 7,30 en 7,45. Twijfel je of jouw lijf te zuur is (of juist niet zuur genoeg), kun je dit makkelijk zelf testen met behulp van een PH-teststrip. Maar eigenlijk zijn onderstaande tips ontzettend goed voor iedereen. So let’s get to it!

ALKALISEREN DOE JE ZO

1. Mijd witte suikers, bewerkte voedingsmiddelen, cafeïne, alcohol en dierlijke producten. Eet in plaats daarvan zo veel mogelijk verse, onbewerkte en volkoren producten. Maak bovendien zoveel mogelijk zelf (geen slasaus uit een tube, maar een verse dressing van olijfolie en kruiden; geen pastasaus uit pot, maar een verse saus van tomaten; geen voorverpakte mueslirepen, maar zelfgemaakte muesli of een stuk fruit, enzovoorts).

2. Eet veel verse groenten en fruit, en met name: groene bladgroenten, asperges, avocado, broccoli, appels, citroenen en limoenen (zure voedingsmiddelen veroorzaken geen verzuring!), zeewieren, knoflook, linzen, courgette, sperziebonen, selderij, wortelen en bloemkool.

3. Beetje een open deur, maar stop met roken!

4. Zorg ervoor dat je genoeg beweging krijgt. Je hoeft je niet iedere dag in het zweet te werken, maar zorg er in ieder geval voor dat je genoeg beweegt; fietsen en wandelen tellen bijvoorbeeld ook al.

5. Relax en probeer wat stress kwijt te raken. Bijvoorbeeld met behulp van nummertje 4.

6. Gebruik alkaliserende kruiden, zoals cayennepeper, koenjit, paardenbloemkruid en knoflook.

Laatste nieuws