Een goed dieet = een goede nachtrust

Nieuw onderzoek wijst uit: een goed dieet staat gelijk aan een goede nachtrust. Dít moet je vooral wel en niet eten.

Lees ook

Heel goed hoor, als je ’s avonds cafeïnehoudende producten mijdt of braaf een bakje kersen eet (want: rijk aan het slaaphormoon melatonine). Maar nieuw onderzoek wijst uit dat je nachtrust vooral afhangt van je algehele dieet. Oftewel: een goed dieet staat gelijk aan een goede nachtrust. Dít moet je vooral wel en niet eten.

Uit een recent onderzoek gepubliceerd in The Journal of Clinical Sleep Medicine is gebleken dat de kwaliteit van je nachtrust afhankelijk is van de kwaliteit van je algehele dieet. Wie weinig vezels en veel verzadigde vetten en suikers eet, slaapt lichter en onrustiger en heeft bovendien een minder herstellende slaap. Sterker: uit het onderzoek bleek dat één dag minder vezels en meer verzadigde vetten eten al invloed heeft op de kwaliteit van je slaap.

Wil je je slaapkwaliteit verbeteren, begin dan met een dieet laag in verzadigde vetten en suikers en juist hoog in vezels. Voorbeelden van vezelrijke voeding: appels, pastinaak, pruimen, artisjok, spruiten, broccoli, spinazie, peulvruchten en volkorenproducten.

PS: Nog een ander vezelig feitje: vezeleters slapen niet alleen beter, nieuw onderzoek van de Amerikaanse Harvard T.H. Chan School of Public Health toont aan dat jonge vrouwen die veel vezels uit groenten en fruit eten ook 12 tot 19 procent minder kans hebben om borstkanker te krijgen.

Laatste nieuws

Zie ook