LESJE HAVER: ODE AAN DE OATS!

Haver is een Superfood met een dikke hoofdletter S. Maar welk soort haver is nu eigenlijk het beste? Nu op Happy In Shape: een lesje haver.

Het is het ontbijt van de modellen, een schoonheidselixer voor huid, haar en nagels, geeft je genoeg energie om uren te knallen en beschermt tegen legio ziektes. Haver is een Superfood met een dikke, smeuïge hoofdletter S; we get it. Maar welk soort haver is nu eigenlijk het beste? Vandaag: een lesje haver.

We hebben de soorten haver even op een rijtje gezet, oplopend in ‘superheid’. (Noot vooraf: grote kans dat jij nu nummertje 2 in je keukenkastje hebt staan.)

1. INSTANT HAVERMOUT

Havermout is niets anders dan een portie geroosterde, gestoomde en platgewalste haverkorrels. We onderscheiden drie soorten, die net een ander bewerkingsproces hebben. De meest bewerkte soort is instant havermout, gemaakt van gebroken, voorgekookte haverkorrels die je alleen nog maar hoeft op te warmen. Het nadeel van dit soort havermout is echter dat er vaak veel suiker in zit. Óók in veel naturel-versies, al is er een circus aan nog suikerigere varianten beschikbaar. Havermout met een smaakje, zoals bessen of kokosnoot, bevat al snel 30 gram suiker per 100 gram (ongeveer evenveel als stroopwafels). Ga je voor instant havermout, check dan dus altijd de voedingswaarden. En onthoud: goede, pure havermout bevat maximaal 1 gram suiker per 100 gram.

2. SNELKOKENDE HAVERMOUT

Als we het simpelweg over ‘havermout’ hebben, bedoelen we meestal dit soort havermout. Het wordt gemaakt van gebroken haverkorrels en wordt extra klein geknipt, zodat je het al kookt in 5 minuten. Als er niets aan snelkokende havermout is toegevoegd, is dit een prima havermout met een middelhoge glycemische index (GI). Dat wil zeggen dat de koolhydraten in dit soort havermout niet heel snel als glucose in je bloed worden opgenomen, maar ook niet langzaam, waardoor ze voor een middelmatige suikerpiek zorgen en redelijk lang een voldaan gevoel geven. Niet slecht, maar het kán beter.

3. LANGKOKENDE HAVERMOUT

Langkokende havermout is gemaakt van hele haverkorrels en kook je in 10 à 15 minuten. Het heeft nagenoeg dezelfde voedingswaarden als snelkokende havermout, maar heeft een beduidend lagere GI. Daardoor veroorzaakt dit soort havermout een minder grote stijging in je bloedsuikerspiegel en krijg je minder snel weer honger: fijn voor de lijn.

Lesje haver happy in shape ode aan oats © Instagram Havermoutje

4. HAVERGRUTTEN

Bij havergrutten zijn de haverkorrels niet platgewalst, maar in stukken gesneden. Het product is dus minder bewerkt, waardoor voedingsstoffen beter bewaard zijn gebleven. Havergrutten bevatten iets minder calorieën en suiker dan havermout en hebben een nóg lagere GI dan langkokende havermout. Je moet ze dan ook wel iets langer koken: zo’n 25 minuten. Omdat we dat vaak net iets te lang vinden ‘s ochtends, hier een tip: week je havergrutten een nacht van tevoren, dan hoef je ze de volgende ochtend alleen nog maar op te warmen. (‘s Avonds even aan de kook brengen, laten afkoelen, afdekken, opzijzetten en voilà: je eigen, gezonde instant oatmeal is klaar voor gebruik!)

5. GEPELDE HAVER

Wie een echt puur ontbijtje wil, gaat voor gepelde haver. Hierbij is alleen het kaf verwijderd, waardoor de voedingsstoffen geheel intact zijn gebleven. Dat is top, al komt gepelde haver met twee praktische minpuntjes: het is lastig te verkrijgen en je moet het twee keer zo lang koken als havergrutten.

Onze conclusie: hoe minder bewerkt de haver, hoe lager de glycemische index, hoe beter voor je lijf. Maar eigenlijk is haver(mout)soorten vergelijken een beetje als Victoria’s Secret Angels vergelijken: het zijn allemaal belachelijke knapperds. En mits je voor een variant zonder toevoegingen gaat, ben je hoe dan ook goed bezig.

Laatste nieuws