Waarom cranberry’s gezond zijn

Cranberry's zijn gezond! In dit artikel lees je waarom..

Lees ook

Cranberry’s je kent ze vast wel, maar gebruik je ze ook vaak? De kleine superbesjes zijn heel gezond en Happy in Shape vertelt je waarom!

Cranberry’s zijn in Nederland maar een paar maanden verkrijgbaar, meestal vanaf september en groeien op Terschelling. Cranberrysap of gedroogde cranberry’s kun je het hele jaar kopen.

Blaasontsteking
Je zult het vast wel eens gehoord hebben: cranberry’s kunnen een blaasontsteking helpen voorkomen. Wanneer je vaak blaasontsteking hebt, is het verstandig om regelmatig cranberry’s te eten. Bepaalde stoffen in de kleine besjes voorkomen dat bacteriën zich kunnen hechten aan de slijmvlieslaag van de blaaswand. Op deze manier is de kans op een infectie minder groot, omdat je de bacteriën uitplast. Je kunt de cranberry op verschillende manieren eten of drinken. Denk aan cranberrysap, pillen of poeder. Maar onthoud goed, het pure besje is het gezondst! Let wel op: wanneer je al een blaasontsteking hebt, is antibiotica noodzakelijk. Cranberry’s kunnen de bacteriën namelijk niet doden.

Goed voor je buik
Net zoals je blaas, beschermen cranberry’s ook je buik. Het stofje proanthocyanidine voorkomt namelijk dat bacteriën zich aan het slijmvlies van de buik hechten. Hierbij geldt wel: eet de besjes met mate. Het eten van te veel cranberry’s kan namelijk juist zorgen voor buikklachten.

Weinig calorieën, veel vitaminen!
Verse cranberry’s bevatten maar heel weinig calorieën. De besjes passen dan ook uitstekend in een dieet. Tegelijkertijd bevatten cranberry’s wel erg veel antioxidanten, vitamines en mineralen. Vooral vitamine A, B en C zijn rijk vertegenwoordigd in de bes. Antioxidanten zijn belangrijk voor het immuunsysteem.

Beeld: Sanoma

Laatste nieuws

Zie ook