Relaxt slapen: kies je droom

Met deze tips houdt je je eigen dromen in de hand en kun je zelfs gaan bepalen waar je over droomt.

Canadees onderzoek heeft uitgewezen dat branden, overstromingen, oorlogen en andere rampen onderwerpen zijn waar mannen de meeste nachtmerries over hebben. Vrouwen hebben eerder nare dromen over gebroken vriendschappen, leugens en vreemdgaan. Om dit te voorkomen, kun je leren te bepalen waar je over droomt!

Een droom is een film van je eigen gedachten. De hele dag ben je druk met allerlei zaken en ’s nachts gaat dat gewoon door. We dromen vooral in de zogenoemde REM slaap (je slaapt dan niet diep). Gedachten worden door je eigen hersenen voor je ogen geprojecteerd, waardoor je beelden ziet. Heb jij wel eens gehad dat je aan het dromen was en je ook wist dat het een droom was? Dan heb je een lucide droom gehad. Je beseft je dan dat je aan het dromen bent en je kunt bepalen wat er verder in de droom gebeurt. Je kunt alles beleven wat je wilt en zelfs een oplossing voor een probleem bedenken.

Tip 1: droomdagboek
Houd een droomdagboek bij. Je schrijft hierin alles op over je dromen, meteen wanneer je wakker wordt. Wanneer je dit doet, herinner je je dromen vaker. De oefening werkt meestal pas wanneer je het een aantal dagen doet. De eerste paar keer kun je je misschien helemaal niets meer herinneren. Ga pas verder met de volgende stap als je je dromen kunt onthouden.

Tip 2: ‘droom ik?’
Om lucide te dromen, moet je scherp zijn. Ook wanneer je wakker bent, vlak voor het slapen of midden op de dag, vraag je jezelf telkens af of je droomt. Je kunt je bijvoorbeeld aanleren om telkens als je een deur doorgaat je af te vragen of je droomt. Dit wordt een gewoonte die je ook in je dromen zult overnemen.

Tip 3: droomplan
Maak een droomplan. Voordat je gaat slapen en eventueel in een lucide droom terecht komt, moet je al een plan hebben. Wat wil je doen in je droom? Een simpel plan is bijvoorbeeld vliegen.

Als het eenmaal gelukt is om een lucide droom te hebben, is de kans groot dat je zo’n droom vaker zult beleven.

Bron: nu.nl/lifestyle
Beeld: Sanoma

Laatste nieuws

burn-out

Je kunt een burn-out hebben zonder het te weten: dít zijn de symptomen

Veel mensen herkennen een burn-out niet en lopen er lang mee door.
Fajah Lourens

3 Tips van Fajah Lourens zodat jij die healthy lifestyle wél volhoudt

Ze zit lekkerder in haar vel dan ooit. In de nieuwe Happy in Shape vertelt Fajah Lourens alles over haar happy & healthy lifestyle. 3 tips van de kill
keelpijn

Keelpijn? Dit is beter voor je keel dan citroen en honing

Grote kans dat jij dit in je keukenkastje hebt staan.