Welke voedingsmiddelen zijn goed voor je huid en welke niet?

Niet alles wat gezond is om te eten is ook goed voor je huid. Lees hier welke eetbare voedingsmiddelen je op je huid kunt smeren en welke niet.

Niet alles wat gezond is om te eten, is ook goed om op je huid te smeren. Beautyjournaal onthult welke eetproducten wel of juist niet op je huid mogen.

Niet goed voor je huid:
Tomaten
Tomaten zijn een bron van vitamine C en het antioxidant lycopeen of beta-caroteen (de rode kleurstof) als je ze opeet. Maar er zijn twijfels of het wel zo goed is om op je huid te smeren. De ene wetenschapper zegt van wel, de ander zegt van niet. En dan wordt het een gevecht om onderzoeksresultaten. Ten minste één studie toont aan dat lycopeen de vorming van Matrix metalloproteïnase (ze breken collageen af) zo’n 1,5 tot 2 keer na UVA blootstelling aan licht verhoogt. Je verbrandt dus sneller. (Free Radical Biology and Medicine). Dit is bijvoorbeeld ook een reden waarom beta-caroteen niet meer aan zonnebrandproducten wordt toegevoegd.

Citroen
Citroen is net als tomaat een grote bron van vitamine C. (American Journal of Clinical Nutrition) Maar bij gebruik op de huid kan citroen een hogere gevoeligheid voor zonlicht veroorzaken. Als je vervolgens te veel in de zon zit kunnen er zelfs blaren ontstaan. Oppassen dus! (Photoimmunology, Photodermatology, and Photomedicine).

Melk
Melk bevordert de DHT (Dihydrotestosteron) productie in de huid. DHT bevordert de aanmaak van talg en dit leidt weer tot puistjes. (Journal of the American Academy of Dermatology, 2008). En eigenlijk hoort hij niet meer thuis in dit rijtje, want het wordt sinds ook afgeraden om te drinken als je acne hebt.

Algen
Algen extract zit vol met goede voedingsstoffen, waaronder ijzer, mangaan, koper, zink en omega-3 vetzuren (CandiceKumai.com). Echter, als je algen extract aanbrengt op de huid kan dit de huid heel erg irriteren, zelf tot aan eczeemklachten. Dit komt omdat veel algen niet goed gereinigd worden. (British Journal of Dermatology). Hmmm…lastig zeg. Als consument weet je natuurlijk helemaal niet hoe zuiver en schoon grondstoffen zijn. Je moet het maar aannemen. (Experimental Dermatology).

Kurkuma
Kurkuma staat bekend om zijn kankerbestrijdende werking, mits je het opeet. Enerzijds is Kurkuma een krachtige antioxidant, dit is bewezen in veel studies. (Journal of Ethnopharmacology) Er wordt ook beweert dat Kurkuma als een zonbeschermer kan dienen als je het onder je antizonnebrandcrème aanbrengt, maar deze werking is nog nooit aangetoond in een degelijk onderzoek. Wat verder bekend is over Kurkuma is dat je huid oranje kan kleuren als je Kurkuma aanbrengt op de huid. Alleen als het stofje tetrahydrocurcumin wordt verwijderd niet, terwijl juist deze stof de antioxidant kracht heeft. Lastig he. Wat moet je ermee! (Molecular Nutrition and Food Research)

Heerlijk om te eten én goed voor de huid
Vitamines
Vitamines A, B3, B5, C, D, E, en K zijn allemaal belangrijke stoffen om te eten én deze vitamines zijn goed voor de huid. Vitamine A helpt tegen rimpels, laat de huid stevig aanvoelen en exfolieert. Vitamine B3 hydrateert. Vitamine B5 hydrateert en heelt wondjes. Vitamine C verbetert de conditie van de huid. De huid wordt steviger, het gaat zonneplekjes tegen en vitamine C geeft de huid een mooie glow. Vitamine D helpt de huid beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmels.Vitamine E verterkt de effecten van vitamine C en hydrateert.Vitamine K helpt in combinatie met retinoide en vitamine C tegen donkere kringen rond de ogen. (European Surgical Research, Science, Journal of Cosmetic Dermatology)

Olie
Kokosolie, olijfolie en avocado olie. De meeste oliën waar je ook mee kunt koken waaronder kokosolie, avocado olie en olijfolie zijn heel goed voor de huid, zolang je voorzicht bent met waarmee je deze oliën samen gebruikt. Dikke oliën kunnen namelijk ingrediënten in je huid ‘vasthouden’. Kokosolie hydrateert de huid. Olijfolie werkt als antioxidant en hydraterend. Avocado olie verzacht de huid, is een antioxidant en hydrateert. (Dermatitis) Wij van BeautyJournaal zijn ook fan van kokosolie. We plozen al eerder voor je uit wat deze olie allemaal voor je doet. Maar gebruik het niet als antizonnebrandcrème!

Thee
Groene, witte en rode thee bevatten krachtige antioxidante stoffen als je het opdrinkt. Als je het op de huid smeert hebben deze theetjes een anti-rimpel effect, dienen ze als antioxidant en zorgen ze voor een zachte huid.

Komkommer
Komkommer werkt bij inname als een soort medicijn voor behandeling voor hypertensie, zwelling en ontsteking. Komkommers bevatten veel water en weinig calorieën. Gezond dus. Verder bevatten ze veel vezels maar weinig vitamines vergeleken met andere groenten. Door komkommer als concentraat te gebruiken kunnen producten vitamine C behouden. Deze combinatie zorgt voor een heerlijk skin care product. Toekomstige studies zullen moeten aantonen hoe goed komkommer extract werk tegen rimpels, droge huid en psoriasis. Komkommer schijfjes op je ogen of huid leggen zal echter weinig uithalen. (Mosby’s Handbook of Herbs and Natural Supplements, Cambridge World History of Food, African Journal of Biotechnology)

Havermout
Havermout verlicht pijn en jeuk door het remmen van de prostaglandinesynthese (stimuleert het pijngevoel). Studies hebben ook aangetoond dat colloïdaal havermout (te koop bij de apotheek) de symptomen van psoriasis, eczeem en atopische dermatitis kunnen verlichten.(Journal of Drugs in Dermatology)
Druivenpitextract is een antioxidant. Druivenpitolie kan ook dienen als bescherming tegen UVB-straling, kan wondgenezing bevorderen en zelfs Streptococcus bacteriën remmen. (Phytotherapy Research)

Slecht om te eten maar heerlijk voor de huid
Suiker
Suiker is niet goed voor je lichaam als je er te veel van inneemt. Het kan verharding van de slagaders veroorzaken, verstopping van de nieren en veroudering van de huid. Lees dit artikel van Monique over AGE’s. Echter, als je het op je huid aanbrengt en als een scrub gebruikt is suiker heerlijk. De kleine ronde korrels zijn een goede scrubvariant. Meng met een beetje olijfolie, heerlijk.

Cafeïne
Cafeïne kan bij een teveel aan inname hartklachten veroorzaken, moeite met ademen, hallucinaties en andere gevaarlijke symptomen. (Healthline) Maar cafeïne als skin care kan de huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Hier is onderzoek naar gedaan op muizen, maar het is nog niet bekend wat de hoeveelheid cafeïne moet zijn om dit resultaat te bereiken. Daarnaast hydrateert cafeïne de huid en maakt de huid zacht. Als je cafeïne onder de ogen aanbrengt kan het wallen en donkere kringen verminderen, mits deze veroorzaakt zijn door vaatverwijdering. Donkere kringen kunnen ook worden veroorzaakt door overmatige productie van melanine, in dat geval zal cafeïne waarschijnlijk niet helpen. (Oxford Journals). Ook zijn er aanwijzingen dat het iets kan betekenen bij cellulite.

Dus hoe zit het nou?
Voedsel is geen skin care. Niet alles wat gezond is om in je mond te stoppen, is goed voor je huid en andersom. De huid en het verteringssysteem reageren anders op verschillende zuurgraden. Denk dus twee keer na als je weer eens leest dat je jouw skin care gemaakt is van eetbare ingrediënten. Je moet gewoon even tijd investeren om uit te zoeken wat goed voor je is en wat niet. En anders pak je dit artikel er gewoon weer even bij.

Bron: Beautyjournaal
Beeld: Sanoma

Laatste nieuws